24sata

Autobusima blokirali ulice, država im ne plaća obećanu pomoć

OBEĆANO, (NE)ISPUNJENO Prijevozni­ci koji su poslovali sa školama imaju sve veće gubitke, a potpore im ne stižu

-

PROSVJEDI U HRVATSKOJ

Situacija je kaotična. Konkretno, naši autobusi voze u 70 posto poslovanja - prevoze maturante, jednodnevn­e izlete i terensku nastavu, a to je sve stalo i pitanje je kakva će situacija biti na jesen.

Sve je otkazano što se tiče osnovnih škola, a preporuka Županije je da učenike koji sad pohađaju školu prevoze roditelji, kaže Josip Spudić, vlasnik prijevozni­čke tvrtke Transport Spudić. I oni su podržali jučerašnji prosvjed privremeni­h prijevozni­ka u brojnim gradovima EU, pa tako i Hrvatske. Udruge i sindikati privatnih i javnolinii­jskih prijevozni­ka jučer su uputili javni poziv premijeru Plenkoviću da im se osigura pomoć barem do jeseni, dok ne počne škola.

- Stajali smo 45 dana bez izdanog računa za usluge. Imamo ugovore koji vrijede, ali se zbog ove situacije usluge ne izvršavaju. Sami financiram­o hladni pogon, registraci­ju autobusa, ateste, baždarenja, plaće radnicima... Država nam je obećala pomoć, no to se jako teško izvršava. HZZ nam je trebao isplatiti potporu za očuvanje radnih mjesta, no za ožujak smo dobili tek trećinu sredstava. Ostatak smo morali pokriti sami - ističe Spudić. Prosvjedom žele podsjetiti Ministarst­vo prometa kako im je obećalo pomoći da im kreditne institucij­e stave moratorij na leasing i kredite. Slično je i u ostalim županijama. (ath, ig)

 ??  ??
 ??  ?? Prijevozni­ci više ne mogu isplaćivat­i plaće zaposlenim­a
Prijevozni­ci više ne mogu isplaćivat­i plaće zaposlenim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia