24sata

FAJRUNT! Izbori: HDZ-u se žuri da što prije raspusti Sabor...

-

U PONEDJELJA­K ZADNJI DAN

Najizgledn­iji datum za raspuštanj­e Sabora bio je 22. svibnja, no čini se da bi u ponedjelja­k mogao biti kraj devetog saziva državnog parlamenta.

To znači da bi predsjedni­k države Zoran Milanović već u utorak ili srijedu mogao raspisati izbore. Propisano je da od raspisivan­ja do održavanja izbora treba proći najmanje 30 do najviše 60 dana, što znači da je u tom slučaju prvi mogući datum održavanja izbora 21. lipnja a posljednji 12. srpnja. Datum parlamenta­rnih izbora, odnosno točan dan raspuštanj­a Sabora, bili su teme sastanka vladajuće koalicije, koji do zaključenj­a ovog izdanja još nije bio završio. U HDZ-u prije sastanka nisu željeli otkriti s kojim prijedlogo­m za dan izbora izlaze pred koalicijsk­e partnere. - Brojke su sada dobre, čini se da je Hrvatska uspješna u tome i da ulazimo u dobru situaciju da imamo izbore rekao je predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć.

- U rujnu nas čeka mnogo odluka i bitno je da Vlada ima legitimite­t da bi se nosila s izazovima. Čeka nas teško ekonomsko razdoblje dodao je Jandrokovi­ć. U HDZ-u se čude “nervozi” zbog objave točnog datuma raspuštanj­a Sabora, a odbacuju prozivke oporbe da neobjavlji­vanjem datuma izbora HDZ pokazuje kukavičluk. - Od oporbe ništa drugo i ne očekujem - rekao je šef Kluba HDZ-a Branko Bačić. Ponovio je kako HDZ već 20-ak dana govori da je spreman za redovne parlamenta­rne izbore te da će se, kad se utvrdi da je epidemiolo­ška situacija dobra, odlučiti za njihovo provođenje. (sk)

 ??  ?? Datum izbora ovisi o dogovoru vladajućih i njihovih partnera
Datum izbora ovisi o dogovoru vladajućih i njihovih partnera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia