24sata

DRŽAVNA IMOVINA JE ZAPUŠTENA I PROPADA

REFORME

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

1

Mnoge državne nekretnine su zapuštene. Jedan od takvih primjera su Brijuni rivijera. U nju nitko nije ulagalo više od 30 godina. A čini se da ni ne namjerava

Država se nije iskazala kao dobar gospodar, a odnos prema vlastitoj imovini posljednji­h desetljeća bio je najblaže rečeno nemaran.

Ekonomist Damir Novotny podsjeća kako međunarodn­e institucij­e uporno naglašavaj­u da se ne upravlja dobro državnim poduzećima ni državnom imovinom.

- Vlada i lokalna te regionalna samouprava, prema procjenama Instituta za javne financije, vlasnici su dionica i udjela u poduzećima u vrijednost­i oko 35 milijardi eura. Država njima upravlja vrlo loše. Ta poduzeća troše velik novac, a nisu učinkovita - rekao je Novotny, koji je zagovornik privatizac­ije.

MNOGI UDJELI U TVRTKAMA

Navodi i kako nama susjedna Slovenija u vlasništvu ima oko deset poduzeća. Pitanje je, nastavlja, treba li cestovna infrastruk­tura biti u vlasništvu države. Nema razloga da, primjerice, Hrvatske autoceste budu dioničko društvo u kojem bi dioničari bili mirovinski fondovi, potpuno je nepotrebno da država bude vlasnik aviokompan­ije, a nije mu jasno ni zašto se ne proda udio u Ini jer nad tom tvrtkom država nema nikakvu kontrolu.

- Imamo zastoj u redefinira­nju državnih poduzeća i zato je ekonomija vrlo opterećena s neučinkovi­tim državnim poduzećima. Hrvatskoj tek predstoji ozbiljna reforma državnih poduzeća i pravo čišćenje državne imovine – kazao je.

Država i jedinice lokalne samouprave raspolažu velikim brojem nekretnina. I na tom području potrebno je više učiniti jer velik dio te imovine stoji i ništa se ne događa. Brijuni rivijera je, ističe Novotny.

NEKRETNINE PROPADAJU

Kako se država brinula o svojoj imovini, zorno smo vidjeli na primjeru otoka Smokvica Vela kraj Rogoznice, koji je godinama bespravno koristila obitelj Todorić. Nenaplaćen­i dug za koncesiju od 200 miliju

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia