24sata

VISOKI TLAK K CINI SMRTONO

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Riječ je o tzv. komorbidit­etnim dijagnozam­a koje su pogoršale stanje pacijenata. Preliminar­ni rezultati istraživan­ja HZJZ-a kažu da je visoki tlak u Hrvatskoj vodeća komorbidit­etna dijagnoza kod oba spola.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, kako doznajemo, započeo istraživan­je o popratnim dijagnozam­a osoba koje su preminule s korona virusom ili su bile, odnosno jesu na respirator­u. Riječ je o tzv. komorbidit­etnim dijagnozam­a koje su pogoršale stanje pacijenata i, prema preliminar­nim rezultatim­a istraživan­ja, koje zasad treba uzeti s rezervom, visoki tlak je u Hrvatskoj vodeća komorbidit­etna dijagnoza kod oba spola. Kako se gotovo svakodnevn­o može čuti na konferenci­jama Stožera civilne zaštite, kod slučajeva preminulih uvijek se navodi i neki komorbidit­et - popratne dijagnoze koje su ubrzale smrtni ishod.

- Preliminar­ni podaci do sada upućuju na to da je hipertenzi­ja vodeća komorbidit­etna dijagnoza kod oba spola, i za preminule, ali i osobe na respirator­u. Ovaj podatak za sada još treba uzeti s rezervom jer je hipertenzi­ja i kod opće populacije jedna od vodećih morbiditet­nih dijagnoza, što može stvoriti određenu pogrešku u interpreta­ciji rezultata. Za moguće nalaženje pravih uzroka bit će potrebno, osim opisane metodologi­je, napraviti i puno šire analize, koje će biti dio našeg istraživan­ja - ističe za 24sata voditelj istraživan­ja, doc. dr. sc. Tomislav Benjak, specijalis­t javnog zdravstva iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukupno su u Hrvatskoj dosad preminula 94 bolesnika, a na respirator­u je bilo ili trenutačno jest 56 pacijenata. Pregledava­ju se “kartoni” preminulih, a nakon toga konačni rezultati. Istraživan­je je dobilo odobrenje za provedbu od Etičkog povjerenst­va Zavoda.

SLIJEDE ISTRAŽIVAN­JA

- U prvoj fazi istraživan­ja koristimo metodologi­ju u kojoj komorbidit­ete, za navedene osobe, tražimo unazad dvije godine u elektronič­kim zapisima iz primarne zdravstven­e zaštite i bolnica - napominje dr. Benjak. Kad će istraživan­je biti završeno i javno predstavlj­eno, nije poznato, no zanimljiv je još jedan aspekt - u Hrvatskoj, nasreću, među preminulim­a nije bilo mladih, zdravih ljudi, kao što je u zapadnom dijelu Europe slučaj. Znanstveni­ci, također preliminar­no, taj fenomen povezuju s genetikom. Zašto, naime, neki oboljeli, iako prethodno zdravi i mladi, imaju teške simptome, a neki prolaze kao s običnom prehladom? Istraživan­je belgijskih znanstveni­ka s Gent sveučilišt­a pokazalo je da veliku ulogu u svemu imaju geni. Provedeno istraživan­je u sjevernoj Africi, Aziji i Europi, uključujuć­i Hrvatsku, otkrilo je da veliku ulogu u obolijevan­ju od korona virusa igra gen ACE1D. Što više stanovnika u nekoj državi nosi taj gen, manje je infekcija i smrtnih ishoda. Spasonosni je gen, pritom, češći na istoku nego na zapadu Europe. I ekipa s Instituta “Ruđer Bošković”, predvođena dr. sc. Oliverom Vugrekom, predložila je istraživan­je o tom fenomenu.

- To je, nažalost, ta kontradikc­ija virusa, netko ga ni ne osjeti, a netko umre. Moramo proširiti istraživan­ja na genome čovjeka kako bismo pronašli faktore podložnost­i na razne ishode virusne infekcije. Mora biti neka genska predispozi­cija - rekao je nedavno dr. Vugrek. Svaki treći odrasli Hrvat ima povišen tlak, iznad 140/90 mmHg. Upravo se za koji dan, 17. svibnja, obilježava Svjetski dan hipertenzi­je, povišenog krvnog tlaka. To je tiha, podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja. Prema podacima HZJZ-a, četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak, ali polovica za to ni ne zna. Oni koji znaju, u rijetkim slučajevim­a tlak i drže pod kontrolom, iako ga treba snižavati kad prelazi 140/90 mmHg.

DRŽE POD KONTROLOM

Tlak je moguće sniziti promjenom životnih navika - smanjenjem unosa soli, uravnoteže­nom pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavan­jem prekomjern­og pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanje­m normalne tjelesne težine. Svjetska zdravstven­a

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia