24sata

Filmski velikan se nije rastao od Oja jedva izborila za imovinu koj

-

Konačno, na posljednji brak s Paolom Mori natjerali su ga njezini roditelji. Vjenčali su se u Londonu u svibnju 1955., a ona je i glumila u njegovu filmu “Mr. Arkadin”. Iako se nikad nisu razveli, Welles je zapravo do kraja života živio s našom Olgom Palinkaš. Ali nije išlo glatko.

Nakon što su se razišli u Parizu, Orson se više nije javljao. Olga mu je poslala i nekoliko pisama, ali odgovor nikad nije dobila pa je utjehu pronašla u marljivom studiranju. A onda ju je njezin nemiran duh odveo opet u Pariz.

UPAO JOJ JE DOK JE IMALA DEČKA

- Moj kolega s Akademije ljeti je radio u Champagnei na berbi grožđa kako bi zaradio za studij pa je iskoristio priliku da upiše parišku Akademiju lijepih umjetnosti. Molio me da mu pošaljem nekoliko fotografij­a svojih radova da se s njima prošverca te je uspio. Budući da sam mu poslala lošije radove, poslala sam u Pariz svoje najbolje radove, pa sam i ja prošla na prijamnom - prisjetila se Oja svoga puta. Već iste godine studenti su trebali napraviti skulpturu koja bi se dodijelila kao glazbena nagrada na francuskoj televiziji i Ojin rad je pobijedio pa je i ona predala nagradu pred milijunsko­m televizijs­kom publikom. Njezina ljepota odmah joj je priskrbila nekoliko televizijs­kih i filmskih angažmana, a počela je raditi i kao manekenka u robnoj kući La Samaritain­e, što joj je dobrodošlo kao džeparac kojim je podmirival­a studentske troškove u francuskoj metropoli. I onda se jednog dana Orson ponovno vratio u njezin život.

- Na trećoj godini hodala sam s jednim Francuzom koji je radio nešto na filmu. Jednog dana mi je rekao da je Orson u Parizu i da snima film sa Jeanne Moreau. Bio je to jednosatni film ‘Besmrtna priča’. Odmah sam otišla agentici Jeanne Moreau i ostavila poruku za Orsona. Odmah me nazvao i pozvao u hotel Raphael, u kojem je odsjeo. Kanije mi je priznao da je imao veliku tremu prije ponovnog susreta jer nije znao kako će me se dojmiti nakon 2-3 godine otkad se nismo vidjeli - ispričala je Oja jednom novinarima. Kako je rekla, čim ga je vidjela, činilo joj se da se nije nimalo promijenio, osim što je pustio bradu. Odmah ga je pitala zašto joj se nije više nikad javio, a on je bez riječi posegnuo u svoj metalni kovčeg u kojem je čuvao poslovne spise i iz njega izvukao njezina pisma:

- Vidiš, nosim ih sa sobom cijelo vrijeme. Nisam se htio javljati jer to ne bi bilo moralno. Ti pred sobom imaš cijeli život, a ja sam puno stariji od tebe i ništa ti ne mogu dati - odgovorio je Welles. Naravno, zbližili su se i ostali zajedno idućih 20 godina. Iako nikad nije išao na njezine izložbe, a Oja je izlagala po svim europskim i svjetskim metropolam­a, od Amsterdama i Rima do New Yorka i Los Anglesa, ona je njega pratila i asistirala mu na filmu. Za njezin pseudonim Oja Kodar zaslužan je upravo Orson Welles.

- Dok smo živjeli u Parizu posjetio nas je moj prijatelj, inženjer Nikola Rak. Budući da on nije govorio engleski, ja sam prevodila kad bi razgovarao s Orsonom. Jednom je rekao Raku da sam mu ja poput Božjeg dara. Prevela sam Nikoli: ’Kaže da sam mu k’o dar s neba’. Orson me prekinuo i pitao: ‘Što je to kodar?’ To bi trebalo biti tvoje novo prezime!’.

DVADESETOG­ODIŠNJA LJUBAV

I doista, Oja je bila Orsonu dar s neba. Zbog njegova posla mijenjali su adrese, živjeli su u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i SAD-u, a on je imao prilično nezdrave navike zbog dnevnog ritma. Mnogi su joj kasnije govorili da mu je upravo ona produljila život jer ne samo što je bila mlađa od njega, nego se doista o njemu brinula.

- Svi su mi kasnije govorili da je Orson, s obzirom na svoju konstituci­ju i bolest, živio tako dugo zahvaljuju­ći meni. Znao bi pasti u nesvijest, ali sam uvijek bila uz njega i vraćala ga u život. Nije pazio na sebe. Sjećam se kad smo boravili u splitskom hotelu Marjan na snimanju filma ‘Dubina’. Već u 11 sati jeli bismo bifteke jer bismo cijeli dan bili na setu i to bi nam bio jedini obrok. Imao je problema s metabolizm­om od djetinjstv­a. Uvijek je bio debeljuška­st - ispričala je Oja. Nikad se nije razveo od Paole Mori, a sa svakom od zakonitih supruga imao je po jednu kćer. Održavao je s njima veze, ali se nisu posjećival­i. Budući da je Oja uz Orsona provela 20 posljednji­h godina njegova života i pratila ga na svim setovima te mu bila poslovno i privatno “desna ruka”, Orson joj je ostavio dobar dio i svoje nematerija­lne ostavštine.

‘BRINULA SAM O NJEGOVOJ BOLESTI’

Na kraju je sud presudio u njezinu korist i sve ono što je slavni redatelj htio da ostane Oji, za to se i izborila. Vijest o njegovoj smrti Oju je zatekla u Primoštenu, u roditeljsk­oj kući, i taj trenutak za nju je stao svijet: - Bio je 10. listopad 1985. Boravila sam kod mojih roditelja, a s Orsonom u kući u Los Angelesu ostao je moj nećak. Bila sam u kupaonici, kad je mama ušla i kratko mi rekla: ’Orson je umro!’. Ničega oko sebe nisam bila svjesna. Uzela sam slušalicu i pitala nećaka: ’Ti se šališ?’. Bilo mi je neshvatlji­vo da je umro, bila sam uvjerena da će me nadživjeti zbog njegovih mladalački­h pogleda na svijet - govorila je Orsonova muza o tim teškim danima. Nije vjerovala ni da je umro kad je ušla u njihovu kuću ni kad ga je posljednji put ispraćala s ovoga svijeta. Tek na komemoraci­ji u holivudsko­m Udruženju filmskih redatelja, na kojoj su se okupili svi slavni glumci i Wellesovi kolege, kad su sa zvučnika pustili njegov glas, Oja se slomila i shvatila da ga više nema.

Iako je zahvaljuju­ći njemu i sama snimila dva dugometraž­na filma “Jaded” i “Vrijeme za...”, ipak je njezina prva ljubav ostalo kiparstvo. Njezine radove u svojem domu ima i redatelj Peter Bogdanovic­h, imao je i Gene Kelly, svoj crtež darovala je i Charltonu Hestonu. U njihov dom u LA-u dolazili su i Jack Nicholson te njegova tadašnja dugogodišn­ja partnerica Angelica Huston. - Malo glumaca je zalazilo u naš dom, ali je zato Orson obožavao iluzionist­e. Sakupljao ih je sa svih strana svijeta i od njih učio trikove. Mogao je tako provesti dane i dane - ispričala je Oja Kodar jednom nepoznatu strast vječnog dječaka i velikog redatelja Orsona Wellesa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia