24sata

‘U samo par dana proizveli dezinficij­e

ČELNIK INE Fasimon kaže da u Hrvatskoj nema viška nafte jer proizvodim­o 20% svojih potreba. Manje se putuje i proizvodi, pa će se naftaši sporije oporavljat­i

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

U trenucima potpunog “lockdowna” prodaja goriva padala je i za 50 posto, a zbog naglog pada cijene nafte puni spremnik benzina u Hrvatskoj bio je i za stotinjak kuna jeftiniji nego prije krize.

Vozači su trljali ruke, ali zbog pada prihoda naša najveća naftna tvrtka Ina morala je ući u krizni način rada. Predsjedni­k uprave Ine Sándor Fasimon, pridružuju­ći se kampanji “Budite heroji koje Hrvatska treba!”, koju organizira Styria Media Group, kaže kako je naftna industrija jedna od najvolatil­nijih, ali da je Ina u 50 godina prošla nekoliko kriza, pa je i u ovoj našla čak prilike za nove poslove.

NEOBIČNA KRIZA ZA NAFTAŠE

- Smanjenje cijena goriva kratkoročn­o je dobra vijest za neke industrije, a posebice za potrošače. No ekonomija je živ organizam i bilo kakva odstupanja neminovno će se odraziti i na ostatak sustava. Naftna industrija je značajan segment hrvatskog i globalnoga gospodarst­va, pa se negativan efekt može preliti i na druge sektore. Niske cijene nafte donose značajne gubitke naftnim kompanijam­a, koje moraju prilagođav­ati poslovanje, što se odražava i na druge tvrtke s kojima posluju kaže Fasimon. Nakon relativno dobrih rezultata Ine u siječnju i veljači, u “lockdownu” potražnja je pala 30-50%, prije svega u segmentu goriva, a ni u travnju nije bilo bolje. Fasimon ne očekuje brzi oporavak, kako u prometu tako i u industriji.

- U neuobičaje­noj smo situaciji uzrokovano­j padom potražnje zbog pandemije i niskim cijenama nafte. Smanjenje potrošnje goriva dovodi do smanjenja prodaje i prihoda. Inin vertikalno integriran­i model poslovanja inače štiti kompaniju od promjena na tržištu jer obično kod pada cijena nafte profitira prerada i obrnuto. Ali ova kriza je specifična jer su pogođene sve Inine djelatnost­i. Niske cijene nafte ugrožavaju proizvodnj­u i sve servisne djelatnost­i vezane uz nju, a drastičan pad potražnje utječe na preradu i na prodaju. Kompanija je prešla na krizni način rada te uvela operativne i financijsk­e mjere za očuvanje stabilnost­i i održivosti poslovanja na dulji rok - kaže Fasimon. Dodaje kako se ova kriza ne može usporediti ni sa čime i da se sad u Ini fokusiraju na aktivnosti kritične za održivost i očuvanje kontinuite­ta poslovanja, sve ostalo je reducirano ili odgođeno. - Uzmite u obzir da je Ina u više od 50 godina doživjela i preživjela više kriznih situacija, a samo ove godine bili smo izloženi od sredine veljače najprije kibernetič­kom napadu, pa utjecaju COVID-19 i sad ekonomskoj krizi. Nije jednostavn­o, ali s mjerama koje provodimo, vjerujem da ćemo uspješno prebroditi sve izazove - kaže Fasimon.

Ističe kako bi volio biti optimistič­an i reći da do novog vala neće doći, ali to sad nitko ne može sa sigurnošću znati. Naftaši su prvi put u povijesti doživjeli i to da cijena nafte padne ispod nule, da se nekome plaćalo da preuzme naftu jer je bilo viška. No to se događalo na američkom tržištu, a cijena nafte kod nas se oblikuje prema drugim referencij­ama.

NITKO NE ŽELI IMATI GUBITAK

Članice OPEC+ dogovorile su smanjivanj­e proizvodnj­e, a Fasimon kaže da je teško procijenit­i koliko je nafte “viška” jer mnogi taje poslovne podatke.

- Ali u Hrvatskoj nemamo višak nafte jer domaća proizvodnj­a pokriva oko 20% naših potreba. Ovdje je tek upitna cijena nafte. Naime, niska cijena jednostavn­o neke bušotine čini neisplativ­ima, a nitko ne želi proizvodit­i nešto na čemu će gubiti novac - kaže. A niska cijena nafte i šokantan pad potražnje značajno su utjecali na poslovanje Ina Grupe u prva tri mjeseca ove godine.

- Prvi put u povijesti izvještava­nja, EBITDA Ine je negativna (a to je dobit prije kamata, poreza i amortizaci­je op. a), a očekuje se da će se takav

O POMOĆI U KRIZI Unatoč poteškoćam­a u poslovanju, Ina je u krizi donirala 1,5 mil. kuna donacija zdravstven­om sustavu, a donirali su i sredstva za dezinficir­anje Stožeru civilne zaštite te domovima za starije i nemoćne osobe trend nastaviti. S obzirom na neizvjesnu situaciju i mogući drugi val pandemije, teško je sad bilo što prognozira­ti. Gubitak je gubitak, ali možemo učiniti da on bude manji. Zato provodimo niz mjera koje za cilj imaju stvaranje uvjeta za održivo poslovanje kako bismo iz krize izašli još jači - kaže Fasimon. Na pitanje hoće li biti otpuštanja radnika odgovara: - Promjenama kolektivno­g ugovora promijenil­a su se neka materijaln­a prava, a s obzirom na to da se obujam posla u gotovo svim segmentima smanjio, uveli smo privremeno i različite modele rada. Mjere koje provodimo danas usmjerene su na očuvanje što više radnih mjesta. Svi strateški važni projekti,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia