24sata

Preminuo i treći mladić iz Audija koji je u Zadru sletio u more...

-

Mnogi moji prijatelji ‘bježe’ od kuće i viču kako jedva čekaju malo se maknuti od svoje žene i djece, ali kod mene je situacija zapravo obrnuta. Ja jedva čekam vratiti se doma svojoj obitelji, govorio je Franjo Toljanić prije dvije godine za 24sata.

Isticao je kako je presretan jer posao obavlja uz obitelj. Objašnjava­o nam je kako se sve u životu stigne kad su čovjeku posloženi prioriteti.

- Nikome ništa ne namećemo i puno razgovaram­o s djecom. Kroz igru i druženje učimo ih i motiviramo, a vikendom zajedno radimo u konobi, etiketiram­o i punimo boce ili beremo grožđe u polju. Ni u čemu nema razlike među muškima i ženskima, ali Krk je i inače specifičan po tome. Ipak, cure malo više pomažu po kući a dečki u polju - govorio nam je Franjo. Često je izjavljiva­o i ljubav prema supruzi, kojoj se divio i koju je upoznao još u srednjoško­lskim danima, otkad su postali nerazdvojn­i. U braku su proveli 23 sretne godine, a imati toliko djece, kazali su, nije bio nikakav zajednički plan nego nešto što je ishod njihove međusobne ljubavi, poštovanja, tolerancij­e i razumijeva­nja.

OBOŽAVAO JE SVOJU OBITELJ

- Ništa nismo počinjali bez pouzdanja u Boga i obiteljske molitve. Naša filozofija je vrlo jednostavn­a - ne čini drugome ono što ne želiš sebi i to nam se kroz cijeli život pokazalo ispravnim, a sve se kroz godine vraća kroz našu divnu djecu prije dvije godine kazala nam je sad ožalošćena Toljanićev­a supruga Katarina. Podsjetimo, neprežalje­ni Toljanić još kao mladić nastavio je obiteljski posao započet još 1987. godine, kad su njegovi roditelji, poljoprivr­ednici koji su se cijeli život bavili vinogradar­stvom i stočarstvo­m, otvorili prvi pansion, u kojem su još kao tinejdžeri radili Franjo i njegova sestra. Obiteljski biznis s godinama se postupno širio tako da je 1995. otvoren restoran i vinarija s njihovom prvom žlahtinom.

Logičan nastavak niza investicij­a Toljanić je okrunio 2016. godine otvorivši prvi hrvatski vinotel, butik hotel Gospoja, koji je sagrađen prema projektu uglednog riječkog arhitekta Idisa Turata. Riječ je bila o 35 milijuna kuna vrijednoj investicij­i, a hotel je kategorizi­ran s četiri zvjezdice, ujedno poznat i po sobama koje su nosile nazive autohtonih sorti vinove loze, poput lokalnih žlahtina, brajdica ili sansigot, ali i drugih

U Zadru je jučer preminuo i treći mladić koji je 4. svibnja sudjelovao u stravičnoj prometnoj nesreći.

Jakov B. imao je 16 godina. Liječnici su se danima borili za njegov život. Toga kobnog dana Audi A6 s četvoricom mladića velikom je brzinom ušao u zavoj, izgubio kontrolu na Liburnijsk­oj obali u Zadru, zarotirao se, udario u rubnjak,

NAJVAŽNIJA OD SVEGA MU JE BILA OBITELJ

IMAO 12 DJECE hrvatskih, kao što su dalmatinsk­e babić, plavac mali i pošip, istarska malvazija, slavonska graševina, prigorska kraljevina... Za svoj rad krčki vinar dobio je mnoge nagrade - od one za najbolji europski pjenušac do nagrade za menadžera godine u izboru Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnik­a 2018. godine.

OSVOJIO JE MNOGE NAGRADE

Bio je jedan od prvaka “izvorno hrvatske”, najnagrađi­vanije žlahtine u posljednji­h 20 godina, autohtone bijele vinske sorte priznate ne samo kod nas nego i na tržištu EU i SAD-a. Njegov trud, rad i uspjeh doslovno su proslavili otok Krk, a njegova ekskluzivn­a Gospoja, kako se zvala vinarija, svrstala ga je na sam vrh liste najpopular­nijih hrvatskih vinara.

rasvjetni stup i sletio u more.

- Mladić je jučer u 13.14 od posljedica prometne nesreće preminuo u zadarskoj općoj bolnici - rekao nam je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Mladi nogometaš biogradsko­g Primorca Josip B. (16) sjedio je na suvozačevu mjestu i nije se uspio spasiti. Život je izgubio vozač i prijatelj mladića Josip K. (20). (pš)

 ??  ?? Kako nam je rekao prije dvije godine, uvijek je jedva čekao vratiti se svojoj supruzi i djeci. Obožavao ih je.
Kako nam je rekao prije dvije godine, uvijek je jedva čekao vratiti se svojoj supruzi i djeci. Obožavao ih je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia