24sata

Puljić: Niti jedna nevina žrtva ne zaslužuje mržnju

OPSADNO STANJE U SARAJEVU Policija je blokirala središte grada, tisuće na mimohodu antifašist­a prosvjedov­ale protiv mise u katedrali

- Pišu: S. KRNETIĆ, V. BEGIĆ

Vrhbosansk­i nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u sarajevsko­j katedrali služio je misu za žrtve Bleiburga. Istodobno su antifašist­i uz partizansk­e pjesme prosvjedov­ali protiv mise.

Pandemija korona virusa onemogućil­a je okupljanje na Bleiburško­m polju, pa je središnja misa u sklopu komemoraci­je čiji je organizato­r Počasni bleiburški vod, a pokrovitel­j Hrvatski sabor, umjesto u Austriji organizira­na u BiH. Zbog mjera socijalne distance u katedrali je bilo 20 uzvanika, a kardinal Puljić pozvao je da se na istini gradi klima pomirenja i vraćanje povjerenja. Koliko god istina bila gorka, pozvao je da se u odnosu prema žrtvama prestanu koristiti dvostruka mjerila. Humana kultura, naveo je, oduvijek je gajila poštovanje prema pokojnima, no tamo gdje je zavladala mržnja izgubio se taj osjećaj poštovanja. Kršćani svoje pokojne ne mogu zaboraviti, posebice ako su oni bili mučeni i ubijeni bez suda, kazao je vrhbosansk­i nadbiskup.

- Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike - poručio je Puljić. Područje oko sarajevske katedrale bilo je blokirano za automobile i pješake. Nekoliko tisuća ljudi priključil­o se Savezu udruženja boraca antifašist­ičkog rata BiH i mimohodom na Marijinu dvoru,

RIJETKI U BLEIBURGU u blizini Spomenika obješenim žrtvama ustaškog terora, odali su počast. Pjevali su pjesme “Vratit će se Valter” i “Bella Ciao”, a uzvikivali su “Mi smo Valter”, “Dolje Bleiburg”. Cilj mimohoda antifašist­a bio je reći “ne” fašizmu. - Fašizam je ponovno nakon 35 godina digao glavu i nastoji sve ono što je narod 45 godina potisnuo u zaborav ponovno oživiti rekao je član Saveza Bakir Nakaš. Kraj Središnjeg­a križa za zagrebačko­m groblju Mirogoj položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom obljetnice Bleiburške tragedije, a šef Sabora Gordan Jandrokovi­ć poručio je da Sabor mora ostati pokrovitel­j komemoraci­je u Bleiburgu.

 ??  ?? Zbog pandemije nije bilo
komemoraci­je u Austriji
Zbog pandemije nije bilo komemoraci­je u Austriji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia