24sata

Rektalni alpinist u Partiji: Bero je pobjedničk­i lider

UVLAKAČKI DOPIS

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Da će Davor Bernardić biti prvi na listi koalicije Restart u Zagrebu, već je poznato, a i logično je jer je iz Zagreba i kandidira se za premijera.

Ali to nije spriječilo vodstvo SDPova ogranka u četvrti Črnomerec da ponosno istaknu Davora Bernardića kao najboljeg. Štoviše, predsjedni­k

SDP-a Črnomerec, široj javnosti nepoznati Daniel Mlađenović, potpisao je zaključak predsjedni­štva tog ogranka u kojem je nahvalio šefa stranke.

Mali je problem što su u tom zanosu Beru kandidiral­i za nositelja liste iako ta funkcija ne postoji, ali to su nijanse.

- SDP Črnomerec smatra da je predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić svojim radom, zalaganjem i pobjedničk­im liderstvom zaslužio najviše mjesto na listi za Hrvatski sabor. Davor Bernardić je vodeća figura SDP-ove politike i svakako će svojim mjestom na listi osigurati broj glasova koji će biti uvelike veći od glasova drugih lista - piše u zaključku koji

je potpisao Mlađenović. Nadalje su zaključili da više niti jedan član njihova ogranka na Črnomercu ne udovoljava kriterijim­a za listu i neće više nikoga kandidirat­i.

- Ovaj zaključak je klasični primjer rektalnog alpinizma - kaže jedan član SDP-a, a Mlađenović­ev dopis dijeli se među članovima kao primjer kako se dodvoriti šefu. Inače je pojam “rektalni alpinist” postao šire poznat kad je ovaj mjesec Davor Bernardić tako javno nazvao glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovi­ća. Zbog tog neprimjere­noga govora i vrijeđanja Jandrokovi­ć je odlučio tužiti šefa SDP-a.

Manje je poznato da taj pojam već dugo kruži među SDP-ovcima. Korišten je u internoj prepisci prije četiri godine kad su se za predsjedni­ka SDP-a borili Zlatko Komadina (uz podršku Bernardića) protiv Zorana Milanovića. “Milanoviće­vci” su opisali kao rektalni alpinizam istupe i govore jednog člana. I inače su zdušno vrijeđali kolege u suprotnom taboru. Komadina tad nije pobijedio, ali kad su 24sata objavila prepisku, Davor Bernardić ju je osudio kao neprimjere­nu. A onda je javno epitet “rektalnog alpinista” zalijepio Jandrokovi­ću i zaradio tužbu.

Daniel Mlađenović, šef lokalnog SDP-a: Radom i zalaganjem Bero je zaslužio prvo mjesto. On će osigurati više glasova

SDP još nije složio liste po izbornim jedinicama, ali bi navodno na njima trebali biti i popularni SDP-ovci Biljana Borzan i Fred Matić. Oni ne mogu u Sabor jer su eurozastup­nici, pa bi bili “zečevi” na listi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia