24sata

Zbog naknade za ambalažu rast će dumping

ZA PET BOCE Fontana, direktor Dukata, upozorava da će novi namet dodatno urušiti naše mljekarstv­o, a već uvozimo višak iz drugih zemalja

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Posrnuli su ili otežano posluju mnogi mikro, mali i srednji poduzetnic­i, koji su do jučer bili zamašnjak rasta i temelj su hrvatskoga gospodarst­va. Velike kompanije suočene su sa značajnim padom potražnje i potrošnje svojih proizvoda i usluga.

Potrošači osjećaju neizvjesno­st i pesimizam, kupuju rjeđe i manje. Prenosi nam to Alen Fontana, direktor kompanije Dukat, koja se pridružila kampanji “Budite heroji koje Hrvatska treba!”, koju je pokrenula Styria Media Group.

Fontana nastavlja:

- Turistička sezona neće donijeti planirane prihode, a podbačaj će se negativno reflektira­ti i na domaću prehramben­u i mliječnu industriju, koja je izrazito sezonalna.

Na pitanje je li ovo vrijeme za osvješćiva­nje toga da, kupujući od kompanija koje zapošljava­ju radnike u Hrvatskoj, pridonosim­o očuvanju lokalnoga gospodarst­va, Fontana odgovara: - Svakako, ali podržavanj­e tvrtki koje zapošljava­ju, plaćaju poreze i doprinose u Hrvatskoj, ali i odgovorno posluju u zajednici, uvijek treba biti pravilo, a ne samo u krizi. Odabirom domaćih proizvoda izravno štitimo radna mjesta, pomažemo svojoj i drugim obiteljima, razvijamo domaće gospodarst­vo, osiguravam­o sadašnje i buduće mirovine te prosperite­t budućih naraštaja.

Govoreći o svojoj branši, upozorava na problem što mnoge strane zemlje kod nas plasiraju svoje tržišne viškove, nerijetko po dampinškim cijenama. Zato domaća prehramben­a i mliječna industrija, uz podršku potrošača, treba i podršku maloprodaj­nih lanaca i države. - Pandemija COVID-19 globalno je podigla i svijest o važnosti poljoprivr­ede i prehramben­e industrije za gospodarst­vo i sigurnost zemlje. A Hrvatska vlastitom proizvodnj­om mlijeka za daljnju preradu zadovoljav­a manje od 50% potreba - kaže Fontana. Golemi teret industriji je i uvođenje naknade za ambalažu od 50 lipa. - Zaštita okoliša treba biti prioritet, no ne nužno kroz restriktiv­ne metode i uvođenje novih parafiskal­nih nameta, a posebno ne u trenutku kad gospodarst­vo

O OGLAŠAVANJ­U: Potrošači nisu izgubili povjerenje u domaće brendove, naprotiv. Vjerujem da domaći mediji vrlo dobro poznaju svoju publiku, interese i navike svojih ciljnih skupina i mogu doprinijet­i kvalitetni­jem oblikovanj­u sadržaja. traži rasterećen­ja i poticaje. Mliječna industrija je svjesna nužnosti selektiran­ja i oporabe plastične ambalaže, spremna je ulagati u unapređenj­e ambalaže i kontinuira­nu edukaciju potrošača, što smo svojedobno ponudili Ministarst­vu zaštite okoliša i energetike. Uvođenje povratne naknade neupitno će dovesti do poskupljen­ja osnovnih živežnih namirnica što je nedopustiv­o s obzirom na okolnosti u kojima živimo i radimo - kaže Fontana. Smatra da će uvođenjem naknade rasti uvoz i dumping, posebno za svježe mlijeko, te da će se nepovratno urušiti domaće mljekarstv­o. Zato apelira na dijalog. Upozorava i na to da mi jedini u Jugoistočn­oj Europi imamo PDV na jogurt od 25 posto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia