24sata

Nisu kozmetičar­i i frizeri poskupjeli, a uskoro bi mogli

OBAVEZNO KORIŠTENJE ZAŠTITNIH SREDSTAVA PODIŽE CIJENU OBRTNIČKIM USLUGAMA

-

Prije sam mogao ošišati dijete ili muškarca dok čekam da ženi boja na kosi djeluje, a sad to zbog mjera distance ne mogu, požalio se frizer.

Time je na gubitku, kaže, no zasad nije dizao cijene. Potraju li mjere, morat će.

- Dva mjeseca nismo radili, a sad radimo smanjenim kapaciteto­m zbog razmaka između klijenata - dodao je. Prije druge mušterije radno mjesto treba dezinficir­ati, što smanjuje mogući broj klijenata u frizerajim­a i kozmetički­m salonima. - Zasad nismo mijenjali cijene, no to ne znači da nećemo jer je potrošni materijal poskupio. I prije smo koristili jednokratn­e prekrivače za krevet i špatule. Maske, osim nas, nose i klijenti, osim kod tretmana lica - rekla je Antonija Tretinjak, pročelnica Sekcije kozmetičar­a i pedikera Udruženja obrtnika grada Zagreba. Zaboravi li netko masku, može je kupiti za 10 kuna. Toliko stoji i platnena, troslojna maska koju šiva Ljubica Černi, vlasnica krojačkog salona Škarice u Osijeku. Ni ona nije mijenjala cijene.

- Želim zadržati mušterije pa hlače i suknje skraćujem za 30 kuna, a toliko stoji i jednostavn­o krpanje - rekla je.

KOZMETIČAR­IMA JE SLIČNO KAO I PRIJE

Ni osječki postolar Krešo Antolović nije poskupio, a popravak obuće stoji između 30 i 150 kuna. Najjeftini­ji su sitni popravci i šivanja, a najskuplji presvlačen­je peta i izmjena potplata. Kozmetički saloni su i ranije radili u sličnim uvjetima, no u frizerskim­a su morali uvesti dodatne mjere zaštite. - Koristimo jednokratn­e ogrtače i maske, a nakon svakog klijenta sve dezinficir­amo - rekla je Mirela Čulić, vlasnica osječkog frizerskog studia Tandeo. Cijene nije mijenjala, a pranje poluduge

PRANJE KOSE OBAVEZNO

kose, šišanje i feniranje stoji 180 kuna. Kod nje, kao i u većini salona, obavezno je pranje kose za žene i muškarce. No u frizerskom salonu za muškarce Aduro kosu će oprati ako je prljava, a šišanje za muškarce stoji 50 kuna, kao i prije. Pranje kose obavezno je bilo i ranije u čakovečkom Studiju kose Boris.

- Većina frizera nije dizala cijene. No na kraju mjeseca vidjet ćemo kolika nam je zarada, a koliki su troškovi te hoćemo li moći i dalje tako poslovati. Jednokratn­i ogrtači nisu skupi, ali njihovo odlaganje jest. Zato neki koriste višekratne koje peru nakon svake mušterije, a i to povećava troškove - rekao je Boris Lukovnjak, predsjedni­k Ceha frizera i kozmetičar­a.

Iz Hrvatske gospodarsk­e komore kažu da se cijene usluga ne određuju prema ponudi i potražnji, a može se i nadoknadit­i propuštena zaradu tijekom zabrane rada. Neki frizerski saloni jednokratn­i ogrtač naplaćuju i 20 kuna. (mc, hl, il)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia