24sata

‘Plaćamo predujam porez na dobit čak i ako smo na gubitku’

PLAĆANJE PREDUJMOVA Ako ste u 2019. platili 24.000 kuna poreza na dobit, ove godine svaki mjesec trebate platiti 2000 kuna, nevažno kako poslujete

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Ne znam da ima nešto više suludo od plaćanja predujmova poreza na dobit. Morat ćemo ih opet plaćati na osnovu dobiti iz prošle godine iako će nam ova godina biti katastrofa zbog korone, kaže nam Davor Simičić, suvlasnik male pivovare Varionica.

Država godišnje prikupi oko osam milijardi kuna tog poreza koji je uobičajen i koji plaćaju tvrtke koje ostvaruju dobit u Hrvatskoj. Ali ono što iritira većinu poduzetnik­a jest to da taj porez ne plate u odnosu na visinu dobiti koju ostvare, nego se gleda prošlost. Ako ste u 2019. platili 24.000 kuna poreza na dobit, ove godine svaki mjesec trebate uplatiti 2000 kuna unaprijed. Iznos od 2000 kuna ne čini se velikim u ovom primjeru, ali velike tvrtke plaćaju desetke tisuća kuna unaprijed. Iako uopće ove godine ne moraju ostvariti dobit.

- Cijeli taj koncept nije u svrhu poticaja poduzetniš­tva, nego ubiranja poreza. Ova kriza je najbolje pokazala kako se sve promijeni preko noći - kaže Simičić.

Porez na dobit od ove1 godine plaćaju svi s prihodom manjim od 7,5 milijuna u iznosu od 12 posto, a oni s višim prihodom u iznosu od 18 posto. Vlada je reagirala nakon što su pozatvaran­e uslužne djelatnost­i, pa dok ne rade Porezna uprava im nije obračunava­la mjesečnu obvezu predujma. Ali predujmovi nisu ukinuti i ponovno se vraćaju. Simičić objašnjava i da se inače moglo tražiti od Porezne uprave da smanji iznos tog predujma, a za to je trebalo podnijeti niz dokaza da vam lošije ide. I tad su mogli smanjiti iznos, ali niste mogli dobiti ukidanje predujma.

A prava komplikaci­ja počinje ako biste tražili preplaćeni novac nazad, kad godina prođe i kad se vidi da niste ostvarili dobit na koju ste već platili porez. Porezna treba novac vratiti, ali istodobno vam teku nove obveze predujma. Dakle, nema mogućnosti prijeboja, nego iako su oni vama dužni, trebate i dalje plaćati nove predujmove.

Porezni stručnjak Hrvoje

Zgombič kaže da je predujam uveden kako bi država osigurala pravilan prihod tijekom cijele godine umjesto da naplaćuje odjednom sav iznos poreza. - Novac koji se daje unaprijed državi poduzetnik bi inače uložio možda u nabavu sirovine, u neku novu opremu ili marketing i tako povećao prodaju pa bi na kraju imao veći prihod te bi država na kraju godine ubrala i više poreza, jer bi i dobit bila veća - kaže Zgombič objašnjava­jući još jedan apsurd dva kruga poreznih izmjena. Vlada se pohvalila da je prvo smanjila porez na dobit na 12 i 18 posto, a zatim propisala i da porez od 12 posto plaćaju svi s prihodom do 7,5 milijuna kuna. To je rasterećen­je nešto veće od 700 milijuna kuna godišnje.

- Ali su ukinuli olakšicu da se porez ne plaća na reinvestir­anu dobit, a to je otprilike bilo na razni milijarde kuna godišnje. I tako država kaže da je smanjila porez, a u biti je uzela više - zaključuje

Zgombič.

ODMAH!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia