24sata

SKOČILA PRODAJA AKUMULATOR­A, A PALA BRISAČA...

TRENDOVI ZBOG KORONE Ivan Gadže iz Tokića kaže kako su u lockdownu i dalje vozili kamioni pa je porasla prodaja i njihovih dijelova. Sad se vraćaju u normalu

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

S obzirom na najave recesije, pretpostav­ljam kako će potražnja za autodijelo­vima dodatno rasti prema kraju godine. Na to smo spremni i s asortimano­m autodijelo­va 230 najpoznati­jih svjetskih proizvođač­a odgovorit ćemo na potrebe tržišta. U periodu dok trgovine nisu radile, u online prodaji među najtraženi­jom robom bili su dezinfekci­jska sredstva i oprema za servisne radionice.

Govori nam to Ivan Gadže, predsjedni­k uprave tvrtke Tokić, koji se pridružio kampanji “Budite heroji koje Hrvatska treba”, koju organizira Styria Media Group.

- Dok su trgovine bile zatvorene, dostava robe se osjetno povećala, a zabilježil­i smo i rast potražnje dijelova za kamione, što je logično jer su autoprijev­oznici radili i tijekom krize.

SA SUNCEM IDU VIŠE GUME

Hladnije vrijeme, ali i rjeđe korištenje osobnih vozila utjecali su na porast prodaje akumulator­a, ali se smanjila potražnja za brisačima - otkriva nam naš sugovornik.

Kaže kako su ih posljednji mjeseci suočili s izazovima koje je malo tko planirao, ali su u tvrtki uspjeli zadržati stabilno poslovanje - nisu otpustili ni jednog od oko 600 radnika. - Zatvaranje granica bila je prepreka redovitom poslovanju, no zahvaljuju­ći izvrsno posloženom sustavu nabave i dugoročnom partnerstv­u s dobavljači­ma, Tokić nije imao većih problema s dostupnošć­u artikala. Iako su trgovine bile zatvorene za maloprodaj­ne kupce, sustav dostave servisima, prijevozni­cima i javnim službama, koji su i dalje radili, funkcionir­ao je besprijeko­rno govori Gadže. Zatvaranje­m trgovina brzo su se organizira­li i omogućili prodaju preko pozivnog centra i web shopa. I to je upalilo jer su na dan primali i dvostruko više poziva kupaca nego inače.

- A pandemija nas je naučila da moramo promijenit­i način poslovanja, postati fleksibiln­iji. Smanjili smo i nepotrebne troškove, dogovaramo i dulje rokove plaćanja ili obročnu otplatu te smo se maksimalno oslonili na vlastitu radnu snagu. Kako bismo pokazali solidarnos­t prema dobavljači­ma i svima koji su nam izašli u susret, privremeno smo smanjili vrijednost koeficijen­ta za obračun plaće, smatrajući kako je važno očuvanje svakog radnog mjesta i budućnost svih naših zaposlenik­a - kaže naš sugovornik uz napomenu da će težiti tome da što prije vrate plaće na razine prije krize te da ih i povećaju.

U Tokiću radi više od 600 ljudi i uvjerava nas da za sada nema naznaka kako bi se taj broj trebao smanjiti.

VAŽAN KONTAKT S KUPCEM

- Naprotiv, imamo odgovornos­t i za stotine tvrtki i obrta čije poslovanje ovisi o našim proizvodim­a, a naravno da cijeloj slici izravno pridonosi i vjernost kupaca Tokiću, koji k nama dolaze već 30 godina. U ovakvim kriznim razdobljim­a najbrže se pokaže tko su vam pravi partneri te s kim želite održati dobre poslovne odnose i u budućnosti. Vjerujem da se i Tokić ovdje pokazao kao pouzdan partner i siguran poslodavac - dodao je Gadže. Kriza ih je motivirala da se dodatno okrenu budućnosti pa u Tokiću već djeluje postkrizni stožer koji upravo definira razvoj novih poslovnih procesa. Siguran je da će kriza pridonijet­i ubrzanom razvoju novih tehnologij­a i općenito optimizaci­ji poslovanja u Hrvatskoj, a kao prednost hrvatskih tvrtki vidi osobni kontakt s kupcima koji imaju trgovci i stručni prodavači.

- Bitno je da kupac dobije točnu i kvalitetnu informacij­u prilikom dolaska u trgovinu ili na web shop - kaže Ivan Gadže.

DOMAĆI MEDIJI I AGENCIJE NAJBOLJE POZNAJU HRVATSKOG POTROŠAČA I TU VJERUJEMO NJIHOVU SAVJETU

Gadže o odnosu s medijima i oglašavanj­u

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia