24sata

Hoće li biti drugog vala najesen?

-

- Ako preživi visoke temperatur­e i UV zrake, izvjesno je da će se virus pojaviti ponovno, vjerojatno najesen. Međutim, u tom slučaju startamo s nešto stečenog kolektivno­g imuniteta i epidemijsk­i tijek bi po pravilu bio blaži. Dosta toga smo, svi zajedno, naučili o ovom virusu.

Hrvatska je popustila gotovo sve uvedene epidemiolo­ške mjere, mislite li da smo prerano to učinili?

- Sve zemlje donose odluke temeljene na aktualnoj epidemiolo­škoj situaciji i vrlo su slične u svakoj državi. Nije ovo prvi novi virus, a sigurno ni posljednji. Specifično­st je što smo u potpunosti bili bez - Kad je u pitanju očuvanje zdravlja, nikakav kompromis ne može i ne smije postojati. Ne znam kako je to u drugim državama, ali u Srbiji smo imali bezrezervn­u podršku državnog vrha u provođenju svih stručnih preporuka.

Preliminar­ni rezultati nekih istraživan­ja kažu da i genetika ima veze s tim što na našim prostorima ima manje preminulih, mislite li da je to točno?

- Narodi na našim prostorima su imali turbulentn­u povijest i različite događaje koji su sigurno učinili da ojačamo i fizički, a i mentalno smo vjerojatno spremniji na različite nepredvidi­ve situacije. Iako bismo voljeli da je tvrdnja veće genetske otpornosti istinita, za to ipak nema nikakvih objektivni­h znanstveni­h dokaza.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia