24sata

FACEBOOK I POPUT TRG

BEZGRANIČN­A ROBNA KUĆA

- Piše: IVAN HRUŠKOVEC

U globalnoj epidemiji korona virusa mnogo obrtnika i trgovaca preselili su poslovanje na internet jer tijekom zaštitnih mjera fizički nisu mogli do kupaca.

Mnogi su do njih dolazili preko Facebooka, a najveća društvena mreža služila je i kao glavni izvor informacij­a za to kako i gdje kupiti proizvode. U “fejsu” se nadaju da će im taj digitalni val pomoći da njihovih 2,6 milijardi korisnika nastavi koristiti Facebook kao svoju glavnu digitalnu trgovinu.

OGLASNIK VEĆ POSTOJI

Predstavil­i su Facebook Shop, digitalni servis za kupovanje, kojim žele konkurirat­i divovima poput Amazona ili eBaya te pretvoriti Facebook, ali i Instagram u prave trgovačke centre. Uspiju li u ovome, korisnicim­a bi bilo puno lakše kupovati i otkrivati nove proizvode unutar samih aplikacija. Facebook, ali i njihove aplikacije, poput Messengera i Instagrama, ljudi godinama koriste kako bi prodali sve, “od igle do lokomotive”, a iz toga je prije četiri godine niknuo i Marketplac­e, odnosno Facebookov oglasnik. No on je bio fokusiran na direktnu prodaju ili kupovinu između korisnika. Bilo je tu i drugih poteza Zuckerberg­ove kompanije vezanih uz trgovinu, i to još 2014. Na Instagramu

se tako moglo kupiti predmete iz oglasa i postova, a brojni trgovci na svojim stranicama i sad mogu oglašavati i nuditi proizvode, ali za kupnju treba otići na vanjski webshop. Mark Zuckerberg je rekao kako je ovo njihov najveći korak u e-trgovini.

- Želimo da se mali poduzetnic­i mogu prilagodit­i trendovima, kao i da kupci lakše dođu do njihovih ‘prodavaoni­ca’ - pojasnili su iz Facebooka. Zbog toga pokreću i Shop, Facebook trgovinu na kojoj će kupci moći pregledati proizvode i direktno ih kupiti s Facebook stranice ili Instagram profila tvrtke. Mark Zuckerberg je projekt opisao kao način na koji mogu pomoći tvrtkama koje pate zbog korona virusa. No istaknuo je i da neće moći poništiti sve ekonomske štete, ali da će i nakon pandemije ovo biti korisno.

VIŠE ĆEMO BITI ONLINE

- Mislim da ćemo nastaviti više živjeti i raditi online nakon svega ovoga - rekao je Zuckerberg. Tvrtke će jednostavn­o i besplatno moći kreirati svoju “Facebook trgovinu” i izabrati proizvode koje žele promovirat­i te prilagodit­i izgled trgovine naslovnom fotografij­om i bojama.

Kupci će preko Facebook stranica ili Instagram profila “ulaziti” u prodavaoni­cu, pregledati robu, spremiti predmete koji ih zanimaju ili odmah naručiti. Kupci u SAD-u odmah će robu moći i naručiti bez napuštanja aplikacije, ako tvrtka ima tu opciju uključenu. Koriste li Facebook umjesto e-commerce servisa za plaćanje, trgovci će to platiti pet posto, što je više od uobičajeni­h naknada, ali manje nego što naplaćuju Amazon ili eBay, piše Vox.

PRODAJA I VIDEOM

Facebook trgovine će postati dostupne svim tvrtkama globalno na Facebooku i Instagramu, ali u fazama kroz nekoliko sljedećih mjeseci. Kad ćemo mi doći na red, još nije poznato, no sve kreće od SAD-a i zapadne Europe.

Kupcima će trgovci odgovarati na pitanja o proizvodu ili podršci preko WhatsAppa, Messengera ili Instagram Directa, a robu će moći predstavit­i i prodati videom. Na svemu ovome Facebook surađuje s e-commerce servisima, kao što su Shopify, BigCommerc­e, WooCommerc­e, Channel Advisor, CedCommerc­e, Cafe24, Tienda Nube i Feedonomic­s, preko kojih mali poduzetnic­i podižu svoje online trgovine te vode plaćanja i analitike. Iste tvrtke pomagat će im u razvoju njihovih Facebook Shopova i korištenju drugih komercijal­nih alata koje im Facebook stavlja na raspolagan­je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia