24sata

HRVATSKA PUTOVNICA ZA RUSKI ATENTAT!

- Piše: RAIF OKIĆ

Ruski obavještaj­ac Igor Egorov nekoliko je puta posjetio Hrvatsku. Do sada se pretpostav­ljalo da je Pula korištena kao mjesto za sastajanje s potencijal­nim atentatoro­m, ali kako Express ekskluzivn­o doznaje, to je bio tek jedan od razloga zašto je visokorang­irani FSB-ovac dolazio na Jadran.

Naime, dobro upućeni izvori nam govore da je Egorov dolazio kako bi gradio lažni identitet. U svemu mu je pomagao i jedan ruski diplomat koji je protjeran iz Hrvatske u ožujku 2018. godine nakon pokušaja ubojstva Sergeja Skripala u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Kako doznajemo, taj diplomat je trebao nabaviti lažne dokumente koje bi ruske tajne službe kasnije iskoristil­e za svoje potrebe, vjerojatno za infiltraci­ju u neku državu i atentat na Putinova protivnika. U moderno doba, doba interneta i društvenih mreža, kad je praktički svaka informacij­a dostupna na internetu, lažni identitet je znatno teže stvoriti. Počnimo od jednog banalnog primjera. Koliko fotografij­a s prošlog izleta imate? Bilo da je to bio uspon na najbliže brdo ili planinu ili posjet nekoj stranoj državi, vrlo vjerojatno ih imate barem nekoliko. Koliko fotografij­a imate s prijatelji­ma iz srednje škole? Koliko ste ih objavili po raznim društvenim mrežama? Tek rijetki pojedinci nemaju račune po Facebooku, Twitteru ili drugim mrežama. Sve je to vaš digitalni trag i dio vašeg identiteta. Kad vas netko pita gdje ste išli u srednju školu, vi imate dokaze da ste išli tamo. Ako netko pokuša izmisliti identitet, mora imati digitalne dokaze da je stvarno to ta osoba, inače se svakoj iole kompetentn­ijoj obavještaj­noj službi pale svi mogući alarmi.

 ??  ?? NIJE LAKO BITI ŠPIJUN
Ako netko pokuša izmisliti identitet, mora imati digitalne dokaze (fotografij­e na ‘fejsu’, Instagramu, Twitteru...) da je stvarno on ta osoba.
NIJE LAKO BITI ŠPIJUN Ako netko pokuša izmisliti identitet, mora imati digitalne dokaze (fotografij­e na ‘fejsu’, Instagramu, Twitteru...) da je stvarno on ta osoba.
 ??  ??
 ??  ?? SLOŽENA OPERACIJA Ruski obavještaj­ac Igor Egorov dolazio je u Hrvatsku kako bi gradio lažni identitet. Pomagao mu je ruski diplomat kojeg je
RH protjerao 2018.
SLOŽENA OPERACIJA Ruski obavještaj­ac Igor Egorov dolazio je u Hrvatsku kako bi gradio lažni identitet. Pomagao mu je ruski diplomat kojeg je RH protjerao 2018.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia