24sata

PROJEKT KAO IZ BAJKE U 14 godina d

-

Kakve veze ima Josipa Rimac s vjetroelek­tranama i Hrvatskim šumama? Niti jedno nije pod njezinom nadležnošć­u.

Prema neslužbeni­m informacij­ama, ona je bila spona u sporu Hrvatskih šuma i tvrtke C.E.M.P., kojoj je vlasnik hercegovač­ki poduzetnik Milenko Bašić, stariji brat Ivana Inje Bašića, koji je početkom godine uhićen zbog milijunske utaje poreza na prodaji automobila. Tvrtka je inače krajem 2013., u vrijeme Milanoviće­ve vlade, na zadnji dan roka, dobila odobrenje Ministarst­va gospodarst­va za projekt koji uključuje više državne poticaje. U 14 godina dobit će 1,2 milijarde kuna iz poticaja koje svi plaćamo u cijeni struje, a da je država zakasnila samo jedan dan, dobili bi 310 milijuna kuna manje. Ugovore smo već prije objavili, a kao kriminalne ih je napao i nekadašnji ministar gospodarst­va Radimir Čačić. Ali ništa se nije dogodilo s istragama iako je DORH otvorio slučaj.

SUMNJIVI UGOVORI

Vjetroelek­trane su sagrađene pored Knina, a projekt se zove Krš-Pađene. Ali vjetroelek­trane uključuju i dozvole Hrvatskih šuma. I tu počinju problemi. Zanimljivo je da na iz C.E.M.P-a neslužbeno tvrde kako oni uopće ne znaju zašto su uključeni u ovu istragu jer su oni bili ti koje su Hrvatske šume ucjenjival­e. Kako je policija pretresla i prostorije te tvrtke, očito smatra drukčije. 24sata su objavila ekskluzivn­i ključni dokument koji raspetljav­a ovu priču. Tvrtka C.E.M.P. početkom ožujka šalje veoma oštar dopis Hrvatskim šumama i jučer uhićenom Krunoslavu Jakupčiću.

U IGRI I DEVET MILIJUNA KUNA

Ukratko, u dopisu se C.E.M.P. žali i cijeloj upravi HŠ-a da im podružnica Hrvatskih šuma Split ne izdaje odobrenje za uporabnu dozvolu za dio vjetroelek­trana. C.E.M.P. smatra da su oni obavili svoj dio dogovora, napravili šumske i protupožar­ne putove vrijedne 15 milijuna kuna. Istodobno, Hrvatske šume, žali se C.E.M.P., potražuju od njih oko devet milijuna kuna na ime naknade šumske štete koju je tvrtka napravila. I zbog toga ne daju suglasnost za uporabnu dozvolu. Ističu i kako su ranije dobili uporabne dozvole a da od njih nisu tražili plaćanje štete. Također su priprijeti­li da će i Jakupčića i ostale kazneno prijaviti i tražiti naknadu štete. I prema informacij­ama kojima raspolažu istražitel­ji, tu se uključila Rimac, koja je lobirala kod Jakupčića da se spor riješi. Doznajemo kako je Rimac kao naknadu za svoju ulogu u pogodovanj­u investitor­u trebala dobiti mito preko svoje sestre.

RIMAC PRITISKALA ŠEFA ŠUMA?

Naime, njezina sestra je agentica u jednom osiguravaj­ućem društvu u kojemu je investitor trebao uplatiti policu osiguranja za vjetroelek­trane. Ona bi za policu dobila brokersku proviziju u iznosu od 45.000 eura koju je trebala predati Rimac. Tvrtka C.E.M.P. i njen vlasnik Milenko Bašić, te Dragan Stipić su među osumnjičen­ima da su preko Rimac utjecali na Hrvatske šume da im pogoduju i izdaju suglasnost­i za dozvole. No, u priopćenju koje su poslali, oni odbacuju svaku optužbu za nezakonito­sti i tvrde upravo suprotno: Hrvatske šume su nam uzele 6,1 milijun kuna ucjenom.

9. 9. 2015.

Dala je ostavku na mjesto gradonačel­nice Knina, a sve kako bi mogla voditi predizborn­u kampanju HDZ-a prije parlamenta­rnih izbora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia