24sata

Tri i pol godine kasnije. Još nemaju pojma hoće HDZ SE IGRA SKRIVAČA li i kad će kupiti Inu...

-

PRESUDA Nakon što smo izgubili prvu arbitražu s MOL-om, u prosnicu 2016. Plenković najavljuje otkup. su analize pokazale i hoće li napokon otkupiti 49 posto naftne kompanije od mađarskog MOL-a ili će se pokazati da je to neisplativ­o. Ali ništa od toga. - Dobili smo prvo, preliminar­no izvješće, a u idućih mjesec dana ćemo dobiti finalno - rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Kaže i da su analiziral­i sva tri segmenta poslovanja Ine.

Vlada je inače suvlasnik 44 posto Ine, pa je malo čudno da trebaju analizu poslovanja. Ćorić je rekao da ne može ništa otkrivati, ali da će se naći s predstavni­cima MOL-a krajem lipnja. Kaže da bi cijeli proces mogao potrajati 18 mjeseci. Hoće li je kupiti?

- To je naše strateško opredjelje­nje, na koje smo se obvezali,

DUGI IZBOR Tek u travnju 2018. godine izabran je prvi konzultant za otkup, Morgan Stanley. Ali onda suradnja puca. to je dobar put - rekao je Ćorić, ali bez dodatnog detalja. Lazard za ovaj posao treba dobiti “do devet milijuna eura”, ali kad sve bude gotovo. Ćorić nije odgovorio na pitanje koliko je milijuna dosad isplaćeno Lazardu. Predsjedni­k Zoran Milanović je isto to pitao.

- Zanima me koliko su dosad sve to platili - poručio je. Milanović kaže da čeka vidjeti nešto konkretno. Rekao je da je prodaja prvih 25 posto MOL-u bila čista, ali onda je drugi krug iz 2008. bio neodgovora­n. - Nema više instrumena­ta upravljanj­a, ne donosiš strateške odluke u važnoj industriji. Vlada je nešto obećala prije tri i pol godine i nije učinila ništa konstatira­o je predsjedni­k. Vlada si je s neodređeni­m

NOVI KONZULTANT U lipnju 2019. izabran je novi konzultant, američki Lazard, koji je sada dao prvu analizu poslovanja. stavom očito ostavila dovoljno prostora da u izbornoj kampanji kaže da nisu prekršili obećanje o otkupu. A s druge strane dovoljno prostora da nakon izbora kažu kako je posao neisplativ. Sisačka gradonačel­nica Kristina Ikić Baniček (SDP) rekla je da Plenkoviće­vim obećanjima ne vjeruje. Podsjetila je na HDZ-ovo obećanje iz kampanje od prije četiri godine da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije, a to se na kraju dogodilo. - Rafinerija Sisak bila je profitabil­na, ali tko je odlučio da tri mjeseca radi pa četiri ne radi? Zašto su dopustili da hrvatska nafta ide u Mađarsku? Zašto bi sad otkupili Inu, da bi Plenković svom prijatelju Orbanu iskeširao novac - rekla je Ikić Baniček.

ČEKANJE Tek sad treba sjesti s MOL-om, a treba čekati godinu i pol dana da bi ‘proces završio’, rekao je ministar Ćorić.

RIJEKA ČEKA

 ??  ?? Tek treba početi ulaganje od 4 milijarde kuna u rafineriju Rijeka
Tek treba početi ulaganje od 4 milijarde kuna u rafineriju Rijeka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia