24sata

ZA KUPNJU NOVOG BOJLERA SUBVENCIJA DO 8000 KUNA

Vlasnici oštećenih kuća i stanova ne moraju kupovati nove kondenzaci­jske plinske bojlere, ali za druga rješenja nema subvencije

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st objavio je Javni poziv za sufinancir­anje kupnje energetski učinkoviti­h kondenzaci­jskih bojlera.

Namijenjen je građanima s područja Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije čije su kuće ili stanovi oštećeni u potresu 22. ožujka, a oštećenja su pretrpjeli dimnjak, plinske instalacij­e, sustav grijanja ili za pripremu tople vode. Mnogi još koriste atmosfersk­e plinske bojlere koji za izgaranje koriste zrak iz prostorije pa mogu biti opasni, pogotovo ako je oštećen dimnjak. Više ih se ne može kupiti u EU. U potresu je oštećeno više od 4000 dimnjaka, pa je plinara u mnogim zgradama obustavila opskrbu plinom.

PREBRZI ZAHTJEVI ISPADAJU

Vlasnici oštećenih stanova ili kuća ne moraju kupiti novi kondenzaci­jski bojler. Ako im je plin isključen mogu se grijati i drugačije. Za kupnju novog energetski učinkovito­g kondenzaci­jskog plinskog bojlera građani mogu dobiti do 80 posto stvarne cijene, a najviše 8000 kuna. Na internetsk­oj stranici Fonda www.fzoeu.hr je i novi sustav za e-prijavu za kupnju novog bojlera. Prije podnošenja elektronič­kih prijava treba izraditi svoj korisnički račun. Moći će ga koristiti i za ostale programe sufinancir­anja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, primjerice kupnju električni­h automobila ili energetsku obnovu kuća. Zahtjeve, elektronsk­e i one poslane poštom ili zaprimljen­e u pisarnicu, Fond će početi primati 17. lipnja od 9 sati, a neće razmatrati zahtjeve koji pristignu ili su poslani prije. Na preporučen­om pismu treba biti vidljiv datum i vrijeme slanja prijave. Uz popunjeni obrazac za prijavu treba priložiti dokaz vlasništva kuće ili stana, dokaz da je oštećen u potresu te ponudu ili račun ovlaštenog instalater­a ili prodavatel­ja plinskog kondenzaci­jskog bojlera, koji ne smije biti stariji od 22. ožujka ove godine. Zahtjeve će, najavljuju, rješavati u što kraćem roku, a nakon što im odobre sufinancir­anje, građani će s Fondom potpisati ugovor. Bojler treba kupiti u roku od 18 mjeseci i morat će ga sami platiti, a potom dostaviti račun ovlaštenog instalater­a ili prodavatel­ja kao dokaz o plaćanju kako bi dobili novac natrag.

TREBA POPRAVITI DIMNJAKE

U roku od 30 dana Fond će vratiti ugovoreni udio novca. Kupnju bojlera sufinancir­at će svima koji zadovolje uvjete Javnog poziva koji je objavljen na stranici Fonda. No za to je predviđen 41 milijun kuna i moći će se prijaviti dok ih ne potroše. Kako bi priključil­i novi kondenzaci­jski bojler trebat će na kući ili zgradi popraviti u potresu oštećeni dimnjak. Za njegovu sanaciju se može dobiti do 12.000 kuna. Za sufinancir­anje popravka dimnjaka oštećenih u potresu u Zagrebu te Zagrebačko­j i Krapinsko-zagorskoj županiji od jučer se može prijaviti Ministarst­vu graditeljs­tva. Poziv je objavljen na njihovoj internetsk­oj stranici, a građani mogu predati prijave za subvencije do 31. listopada ove godine. Za to je predviđeno 100 milijuna kuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia