24sata

Taj mi je gol bio najdraži ikad!

NA DANAŠNJI DAN 1996. SPRINT OD 40 METARA Goran Vlaović zabio je za pobjedu Hrvatske u prvoj utakmici na velikim natjecanji­ma: A prije Eura imao sam tešku operaciju...

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Kiša je padala, travnjak je bio mokar, blatnjav... Bio je udarac iz kuta za Turke u 86. minuti, izbili smo loptu, uzeo ju je Asanović i sjajno me pogurnuo u kontru. Pojurio sam od centra kao lud, pretrčao turskoga braniča, zaobišao golmana i zabio najdraži gol u karijeri.

Tako je Goran Vlaović (47) opisivao detalje nezaboravn­oga gola za pobjedu u prvoj utakmici Hrvatske na velikim natjecanji­ma, na današnji dan 1996. U Nottingham­u je pala Turska 1-0, a u 73. minuti Ćiro Blažević je umjesto Bokšića

NASTUPI ZA HRVATSKU

GOLOVI ZA HRVATSKU

52

UTAKMICE NA EP-U I SP-U

GOLOVI NA EP-U I SP-U

UTAKMICE U HNL-U

15

81

2

11 u igru uveo Gorana Vlaovića. Napadač Padove u kvalifikac­ijama je igrao tek 11 minuta, ali je u pripremnim utakmicama toga proljeća zabio četiri gola Južnoj Koreji i Izraelu. Nakon briljantne Asanovićev­e lopte projurio je 40 metara, izbjegao Turke, zaobišao golmana Rüstüa i zabio. Turski branič Alpay Özalan dobio je prijetnje smrću u domovini i Uefinu nagradu za fair play što nije “sašio” Vlaovića dok je projurio kraj njega.

- Nakon teške operacije i sjajnog proljeća u Padovi, zabio sam prvi gol za Hrvatsku na velikom natjecanju, za prvu pobjedu, za povijest!

Operacija o kojoj je govorio bila je godinu ranije. Kad je iz Dinama stigao u Padovu, mučile su ga česte glavobolje.

- Bio mi je zatvoren jedan kanal kojim protječe moždana tekućina. Rekli su mi da otprilike jedan čovjek na milijun ljudi ima takav ili sličan problem. Moglo je biti kobno, da se nije pravodobno reagiralo, postojala je vjerojatno­st izljeva krvi u mozak - rekao je Goran nakon operacije u Bruxellesu i dodao: - Liječnici su rekli da je uzrok možda bio potres mozga na utakmici Dinama i Steaue, kad sam, slaveći gol, pao...

PET TROFEJA osvojio je u karijeri u tri države. S Dinamom je bio prvak Hrvatske 1993. i osvojio Kup 1994., s Valencijom je osvojio Kup kralja 1999., a s Panathinai­kosom 2004. dvostruku krunu: grčko prvenstvo i kup. Samo u Italiji nije osvojio ništa.

gol zabio je u HNL-u, čime dijeli 25. mjesto liste strijelaca svih vremena. Dvaput je bio najbolji strijelac naše lige (1993. i 1994.), a Pazinki je zabio pet golova na jednoj utakmici, 1993. godine u pobjedi 10-1.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia