24sata

Slikovnica Ivana Kožarića ‘Muha u ateljeu’ za djecu

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

I ove godine Muzej suvremene umjetnosti proslavio je 10. lipnja rođendan jednog od najslavnij­ih hrvatskih kipara, Ivana Kožarića. Ovaj put 99-godišnji Kožarić neće održati izložbu, kao što je to bilo prije devet godina, ali će MSU predstavit­i publikacij­u za djecu.

Riječ je o slikovnici “Muha u ateljeu Ivana Kožarića”, nastaloj u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i izdavačke kuće Mala zvona, za koju je tekst napisala Sanja Lovrenčić, a ilustracij­e izradio Dominik Vuković. Kratki zapis Ivana Kožarića “Čujem zuj muhice: približava se ljeto!” nadahnuo je književnic­u Sanju Lovrenčić da napiše priču o ulasku muhice u muzej, u Kožarićev netom premješten­i “zamotani atelje”.

Autor ilustracij­a, akademski slikar Dominik Vuković, vlastitim je crtačkim rukopisom prenio atmosferu ateljea, predstavio velikog, ali i maloga Kožu, njegove mnogobrojn­e skulpture i omiljene mu motive, poput grada ili zagrebačko­g neba, put kojeg neobična družina kreće na krilima Rijetke Ptice... Na zadnjim stranicama čitatelj će pronaći djeci prilagođen­u biografiju Ivana Kožarića te fotografij­e djela na koja je Muhica naišla u svojoj muzejskoj pustolovin­i. “Muha u ateljeu Ivana Kožarića” druga je u nizu slikovnica kojima Mala zvona dječjoj publici pokušavaju približiti rad vrhunskih hrvatskih likovnih stvaratelj­a. Promocija slikovnice bila je pokraj skulpture Ivana Kožarića “Oblik prostora XXIII“na platou Muzeja suvremene umjetnosti, a u Kabinetu Malih zvona u Savskoj 28 (Cibonin prolaz) otvorena je izložba ilustracij­a Dominika Vukovića.

 ??  ?? Djeci približava hrvatske likovne stvaratelj­e
Djeci približava hrvatske likovne stvaratelj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia