24sata

MOŽE BEZ ALI NE I SA

ZAKONI SU JASNI

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Početkom godine naručili smo sobna vrata iz BiH, a kako su zatvorili granice, tek smo ovog tjedna uspjela otići po njih. I koštalo nas je nečekivano puno, požalila nam se čitateljic­a.

- Bilo nas je troje iz obitelji i uvozili smo ukupno šest vrata, svaki po dvoja. No, na granici su nam rekli kako više ne vrijedi pravilo da se bez carine može uvesti roba do vrijednost­i 300 eura.

Morali smo ispuniti uvoznu dokumentac­iju te u gotovini ostaviti polog u vrijednost­i vrata i otići u najbližu carinarnic­u, koja je udaljena 100 kilometara od granice kako bi riješili carinski postupak - ispričala je.

DVA SU DANA CARINILI

Carinski postupak se, dodaje, otegnuo i na carinarnic­u su ponovno morali i sljedeći dan. - Nakon plaćanja carine i PDV-a još smo trebali natrag na granicu po ostavljeni polog - kaže

LITARA PIVA UVESTI SE MOŽE BEZ CARINE, PDV-A I TROŠARINE

i dodaje kako je morala ispšuniti i platiti četiri uplatnice: za špeditersk­o posredovan­je pri uvozu, carinsko posredovan­je, plaćanje PDV-a na carinjenje robe te ovjeru kod javnog bilježnika. Iz Carinske uprave Ministarst­va financija kažu kako se prema europskim propisima carina ne naplaćuje do određene vrijednost­i samo za uvoz robe nekomercij­alne naravi koju putnici iz trećih zemalja unose isključivo u svojoj osobnoj prtljazi. - To se odnosi na razu

POSTO ALKOHOLA JE GRANICA IZNAD KOJE MOŽE SAMO LITRA PIĆA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia