24sata

‘PA KAKO ĆU S BOLESNIM RODITELJIM­A U KONTEJNER?!’

MARKUŠEVAC Kad budemo rušili dva kata, neću moći biti tu. Ne mogu gledati kako mi se pred očima ruši sve, kaže Suzana Krhen

- Piše: MAJA KRIŠTAFOR

Postoji opasnost da će nam se na kontejner srušiti kuća ako malo jače zatrese, ali drugog izbora nemamo. Moramo se useliti, a kako će biti dalje, neka nas dragi Bog čuva, kaže Suzana Krhen (54), stanovnica Markuševač­kog Popovca čija je kuća u potpunosti stradala u potresu 22. ožujka.

U srijedu je novi potres od 2,4 po Richteru opet zatresao Zagreb. U Markuševcu je kod ljudi probudio traume.

- Trese nam svaki dan, nemamo mira. Živci su nam napeti i ne znamo kako i kuda dalje - kaže nam Suzana. Njena se obitelj trenutno nalazi u kući kumova.

- Nakon potresa sam se ustala i čim je svanulo otišla provjeriti kuću. Samo sam se molila Bogu da nam nije sve palo na kontejnere u dvorištu - kaže. Suzana, njen sin (31) i gluhi roditelji Slavko (81) i Barica Horvatić (76) početkom kolovoza uselit će se u kontejnere koji su postavljen­i u dvorištu. Kuća njenih roditelja također je označena crveno i nije pogodna za život.

‘NI KAVU JOŠ NISMO SKUHALI’

- Moja kuća ima dva kata i oba su za rušenje. Prizemlje je još uvijek dobro, tako da smo sin i ja skupili nešto novca da barem uspijemo napraviti kupaonicu da se imamo gdje istuširati. Sada to dovršavamo i uskoro ćemo se useliti. Ipak, pitam se kako ćemo preživjeti zimu jer se kontejneri griju na klimu, a ovdje su zime jako hladne - kaže. Suzanin sin je netom prije potresa digao kredit kako bi si uredio gornji kat kuće.

- Taman je sve bilo gotovo, planirali smo da se useli iza

Uskrsa. Doslovno na štednjaku nismo skuhali još niti jednu kavu, a sve je otišlo. Srećom, uspjeli smo spasiti dio namještaja, ali krova nad glavom nemamo - priča Suzana. Na njenoj su kući popucali svi nosivi zidovi, a nakon svakog manjeg potresa pukotine postaju još veće.

- Svaki put kad dođem, vidim da se još nešto pomaknulo, da je još nešto palo... Stvarno je opasno ovdje boraviti kaže nam i dodaje:

- Kad je bio prvi potres, 22. ožujka, sjećam se samo buke pucanja zidova. I sad mi se ledi krv u žilama. Rekli su mi susjedi da sam istrčala van i vikala gdje mi je sin, ali uopće ne znam da sam to radila. Kada budemo rušili dva kata, a morat ćemo jer predstavlj­aju veliku opasnost, ja neću moći biti tu. Ne mogu to izdržati, gledati da mi se pred očima ruši cijeli moj život...

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia