24sata

U KORONI SAM RIJESIO ISPITE NA EKONOMIJI

- Piše: HRVOJE TIRONI

Kad ste ovdje, naviknete se na lijepo vrijeme i sunce, kiše na Mallorci nije bilo nekoliko tjedana. I čim malo padne, odmah se bunite, haha.

Kaže nam to dobro raspoložen­i Ante Budimir (28) uoči povratka nogometa u Španjolsko­j. Sinoć je krenulo, a on će na teren u subotu, protiv Barcelone.

- Iskreno, nisam gledao rasporede nas i konkurenat­a u borbi za ostanak, ne zanima me, ostalo je samo 11 kola i treba ići ‘full gasom’. Koliko ste uopće trenirali? - Imali smo, ako se ne varam, četiri tjedna priprema, od čega dva tjedna svi zajedno. Osjećam se jako dobro, vježbanje u karanteni kod kuće svi smo shvatili ozbiljno.

‘DIVIMO SE MESSIJU’

Kako je uopće vama kao napadaču “manjega” kluba igrati protiv Barcelone?

- A teško, jako teško. Odmah se pripremite da nećete imati puno loptu u nogama, morate baš biti strpljivi. No kad je imate, osjećate da imate prostora. Barcelona igra ofenzivno, pa u obrani puno riskiraju sa situacijam­a ‘jedan na jedan’ i rijetko ćete biti okruženi s nekoliko suparnički­h igrača. Onda je samo pitanje koliko ste ubojiti iz kontranapa­da, tu morate biti precizni i okomiti. Znam da ćemo imati šanse.

Već ste triput zabijali Barceloni. U prijateljs­koj utakmici kao igrač Sampdorije, pa dvaput ove sezone u La Ligi na Nou Campu...

- Da, odličan je osjećaj zabiti Barceloni, ali sad nam treba nešto više od čistog sjećanja na gol u novom porazu. Kako je igrati protiv Barcelone? I gledati Lionela Messija uživo...

- Haha, zanimljivo. Stvarno iz blizine

osjetite kakav je igrač, u nekim trenucima mu se i divite, iako ste na suprotnoj strani. U prvoj utakmici ove sezone smo dobili pet komada, Messi nam je zabio tri a Suarez dva. Onako, gledate te njihove akcije iz prvog reda, lopta stvarno leti terenom, svaka im čast. Takve stvari ne osjetite često kao igrač, stvarno su vam oči širom otvorene. Za takve igrače i igru Barcelone mogu reći samo: Chapeau! Kapa do poda.

OK, zamislite da u 90. minuti zabijete pobjedničk­i gol protiv Barcelone. Biste li tad, kao i zadnji put, razmijenil­i dres s Ivanom Rakitićem? Ili biste tu uspomenu ipak sačuvali?

‘SMIJEMO LI MIJENJATI DRES?’

- Haha, ma dao bih mu dres, ne bi s time bilo problema. Opet, ne znam ni smijemo li u ovakvoj situaciji mijenjati dresove. Ali mi želimo ispuniti svoje snove, ostati u ligi. A na putu prema tome ne smijemo birati suparnike ni utakmice. Kako ste vi provodili slobodno vrijeme, kojeg ste zadnjih mjeseci zbog karantene imali više nego ikad? - Sigurno sam puno više vremena provodio sa suprugom, a i uvijek sam nešto čitao. Imam dosta obaveza na fakultetu, pa sam dio vremena trošio na te stvari. Student sam 4. godine na Ekonomskom fakultetu, dobro stojim, zadovoljan sam, a dobro sam iskoristio ovu karantenu i na izvanredni­m online rokovima riješio neke ispite. Evo, i sad pripremam jedan ispit, rekao bih da je vrlo težak, skoro kao i Barcelona na travnjaku, haha. Znaju li vaši suigrači da ste student ekonomije?

- Neki znaju. Često u avionu listam neke knjige. Znate, najčešće sam u lipnju u Hrvatskoj pa onda rješavam ispite u Zagrebu, ali sad je drukčije.

Puno više toga odrađujem online, a studij mi na neki način i pomaže da se malo maknem od nogometa. Da odmorim glavu i budem još željniji terena. Odslušao sam sve ispite, sad ih još samo moram položiti.

Vaše su brojke bolje ove sezone u prvoligašk­om (26 utakmica, 9 golova) nego prošle sezone u drugoligaš­kom (38 utakmica, 9 golova) nogometu. Kako je to moguće?

- Uh, ne znam ni sam. Ne bih rekao da je lakše igrati Primeru, naravno da je to teže, možda je sve stvar prilagodbe, ali ja sam se od prvog dana osjećao odlično na Mallorci.

Na ljestvici strijelaca iza vas se nalaze Antoine Griezmann, Alvaro Morata, Nabil Fekir... - To mi je motiv više, lijepo je biti ispred takvih imena.

QUAGLIAREL­LA NAJBOLJI

Tko su najbolji igrači s kojima ste igrali u karijeri?

- Fabio Quagliarel­la, s kojim sam bio u Sampdoriji, od njega sam stvarno puno naučio. Žao mi je što sam se mimoišao s Antonijom Cassanom, uh kakav je talent bio, neviđeno. Bili smo samo dva mjeseca skupa u Sampdoriji, pa je završio karijeru. Ali Cassano je drukčije ‘gazio loptu’.

U Italiji briljira Ivan Jurić, na klupi Verone radi čudesan posao. A vi ste ga upoznali još kao igrač Crotonea...

- Uvijek sam znao da je Jurić ‘malj koji gazi’, on baš intenzivno radi s igračima. Ima svoju ideju i viziju, ne zanima ga ništa drugo. Preuzeo je momčad sličnu mojoj Mallorci. Samo što on s Veronom umjesto borbe za ostanak vodi bitku za Europu. A već je stvorio tri-četiri vrlo ozbiljna igrača, to su njegove zasluge. Odgoda Eura za vas bi mogla ispasti dobra stvar. - Uh, sve je to daleko. Sad razmišljam samo o Barceloni i ostanku u ligi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia