24sata

A se vratili u kockarnice

-

ovisan o sportskom klađenju, zatim o automatima i ruletu. Većina, njih oko 70 posto, ima iskustvo većih dobitaka, čak i u više navrata. Od tuda i ovisnost.

- Ono što je novost jest značajno povećan broj onih koji su postali ovisni o online igrama na sreću. Prije godinu dana smo ih imali puno manje ili su samo povremeno i na taj način igrali - kaže psihijatar.

- A sad ljudi, nakon što su kockali i kladili se online, mogu to raditi i uživo - komentira činjenicu da kockarnice zadovoljno trljaju ruke zbog povećanog prometa. Hrvati jako vole kocku i kladionicu, jer imamo 2,2 posto takvih ovisnika u općoj populaciji, puno više od europskog prosjeka.

NAJGORE TEK DOLAZI NA JESEN

Njihov broj drugdje varira od pola do dva posto, ovisno o državi. Još nema novijih podataka o tome koliko se novca na klađenju i kocki u Hrvatskoj vrti, no zadnji podaci, za 2017., kažu da je bila riječ o biznisu vrijednom čak 3,2 milijarde kuna prihoda. Kladionice

SVE VIŠE OVISNIKA TRAŽI POMOĆ

DNEVNA BOLNICA za liječenje ovisnosti o igrama na sreću svaki tjedan ima nekoliko novih pacijenata. Veću gužvu očekuju na jesen.

i kockarnice, njih 64, imale su tad neto dobit od 460 milijuna kuna, šest puta veću nego 2010. Svake je godine dobit nešto veća. Zapošljava­le su više od 6000 ljudi. Do jeseni ove godine, najdalje krajem godine, Hrvatska bi mogla imati značajno više ovisnika o kocki nego što ih ima sad, boji se dr. Bodor. Nakon izolacije nastupaju financijsk­a neizvjesno­st i dugotrajan gospodarsk­i oporavak, a ljudi ostaju bez posla. Zbog nesigurnos­ti bi se mogli okrenuti kockanju.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia