24sata

Dva sata su previš

- Piše: ANA DASOVIĆ

Roditelji prvašića koji se ovih dana upisuju u školu, ali i učenika svih nižih razreda dobili su iz škola ankete o tome hoće li im dijete iduće godine ići na izbornu nastavu informatik­e.

Jedan je to od posljednji­h poteza aktualne ministrice Blaženke Divjak u ovome mandatu. Zasad još nema podataka o tome koliko će zapravo djece uzeti informatik­u, no kao i s većinom novotarija u školstvu posljednje tri godine, i s informatik­om je došlo mnogo pitanja. Ono što se zna je da je za izbornu informatik­u predviđeno 70 sati na godinu, što je dva školska sata tjedno. Kako nam kažu ravnatelji, nikome još nije jasno hoće li ta nastava biti uklopljena u satnicu razredne nastave ili će se izvoditi u drugoj smjeni, a pitanje je i tko će tu informatik­u podučavati. Ministarst­vo predviđa, prema potrebi, zapošljava­nje novih nastavnika ili povećanje satnice već zaposlenih učitelja. Marlena Bogdanović, učiteljica razredne nastave u OŠ Tučepi, koja je u Hrvatskoj među predvodnic­ama upotrebe digitalne tehnologij­e u nastavi, ističe važan pedagoški aspekt:

TKO ĆE RADITI S DJECOM?

- Djeci od sedam godina treba se znati približiti, golema je razlika u pristupu petašima i prvašima. Nisam sigurna koliko nastavnika informatik­e predmetne nastave može i zna kako raditi sa sedmogodiš­njacima. Naravno, Pravilnik Ministarst­va propisuje da nastavnici informatik­e moraju imati nastavničk­i smjer svojeg

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia