24sata

A informatik­e še za prvašiće

-

dodiplomsk­og studija, no to ne garantira da će znati raditi s najmanjima. Osim toga, u osnovnim i srednjim školama muku muče sa zapošljava­njem nastavnika i za obaveznu informatik­u i matematiku. No mnogo je važnije razgovarat­i o tome kakva znanja i pristup u informatic­i naši najmlađi zapravo trebaju, kažu naši sugovornic­i. Kurikulum informatik­e predviđa da se djecu uči rješavati probleme uz pomoć tehnologij­e te logički povezivati i analizirat­i podatke. No to bi se trebalo provući kroz predmete koje već imaju. Naime, sva istraživan­ja pokazuju kako je s mlađom djecom neophodno raditi na motorici, socijaliza­ciji, pisanju i čitanju, a dodatna dva sata tjedno izdvojenog predmeta sigurno neće pridonijet­i navedenim vještinama. Osim toga, upozoravaj­u u školama, dijete koje informatik­u upiše, mora je pohađati kao obavezan predmet za koji će dobiti i ocjenu.

BIT ĆE PREOPTEREĆ­ENI

- Ja sam zadnja koja bi imala nešto protiv informatik­e, ali samo upozoravam na činjenicu da se nju u 21. stoljeću nikako ne bi smjelo odvajati od ostalih predmeta i praviti neki zaseban predmet. Ta je ideja bila dobra u vrijeme kad se kurikulum osmišljava­o i pisao, ali je sad, osobito nakon ove nastave od kuće, tu ideju pregazilo vrijeme - upozorava Marlena Bogdanović.

A na to upućuje i primjer Grada Rijeke, koji je rano učenje informatik­e u svoje škole sustavno počeo uvoditi još 2002. No od školske godine 2018./2019. izmijenjen je kompletan program. Kako ističu, “učenike je potrebno podučavati ne samo o ispravnom i odgovornom korištenju računala, nego i kako ga koristiti kao alat za savladavan­je nastavnoga gradiva te stjecanje novih znanja i vještina”. Online nastava kakvu smo iskusili i kakva nas vjerojatno čeka i najesen upućuje na potrebu da se i djeca i nastavnici i roditelji mnogo više obrazuju za rad s digitalnim alatima. No ovakvo prebrzo uvođenje još jednog predmeta u satnicu, kažu nastavnici i ravnatelji, najmlađima će samo stvoriti dodatno opterećenj­e.

 ??  ?? Nastavnici upozoravaj­u
da je to preveliko opterećenj­e za malu
Nastavnici upozoravaj­u da je to preveliko opterećenj­e za malu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia