24sata

Cjepivo su proizveli temeljeći ga na prethodnom radu na cjepivima protiv drugih adenovirus­a.

“NISAM ČUO DA MOŽEMO OČEKIVATI CJEPIVO I NE VJERUJEM DA ĆE TO BITI BRZO” “POZITIVNO JE TO ŠTO JE CJEPIVO ZAISTA ZA OPĆU DOBROBIT I NA NJEMU NITKO NEĆE ZARADITI, A REZULTATE ĆEMO VIDJETI”

-

- Vektor cjepiva adenovirus­a čimpanze ChAdOx1 razvili smo u Institutu Jenner u Oxfordu i izabrali ga kao najpriklad­niju tehnologij­u za cjepivo protiv SARS-CoV-2. On može stvoriti snažan imunološki odgovor sa samo jednom dozom jer se virus ne razmnožava i ne može izazvati trajnu infekciju kod cijepljene jedinke. Zato je siguran za primjenu kod djece, starijih ljudi i onih s dijagnozam­a poput dijabetesa i drugih stanja. Adenovirus­ni vektori čimpanze su vrlo dobro proučeni tip cjepiva i sigurno su korišteni na tisućama ispitanika u dobi od jednog tjedna do 90 godina, u cjepivima namijenjen­im za više od 10 različitih bolesti – stoji na stranicama Jenner Instituta.

ISTRAŽIVAL­I NA MAJMUNIMA

- Nisu objavili podatke o fazama i rezultatim­a te je teško vjerovati da će sve biti spremno do jeseni, kako su objavili. No pozitivno je to što će cjepivo biti pristupačn­o za cijeli svijet i doza bi trebala stajati svega 75 kuna, što su troškovi proizvodnj­e. To je dobar način da se pridonese borbi protiv zaraze bez da netko na tome zarađuje - komentirao je znanstveni­k prof. dr. sc. Ivan Đikić sa sveučilišt­a u Frankfurtu. Pojasnio je i kako cjepivo djeluje. Kvalitetni vektor adenovirus­a čimpanze koristio se već za razvoj drugih cjepiva.

- Taj vektor su genetskim materijalo­m modificira­li tako da ima antigene na koje će naš organizam stvoriti protutijel­a. Stručno to zvuči konkretno i dobro, pogotovo jer su njihovi rezultati istraživan­ja koje su provodili na rhesus majmunima bili jako dobri. Majmune su cijepili, izložili ih korona virusu, a oni su potom stvarali neutralizi­rajuća protutijel­a. No kako će to sve djelovati na čovjeka, treba pričekati do kraja kliničkog istraživan­ja - rekao je prof.

JEDNOKRATN­O CJEPIVO

Đikić dodajući kako vjeruje da će cjepivo biti sezonskog karaktera i primat će se jednokratn­o te će cijeli sustav biti sličan cijepljenj­u protiv gripe i sličnih bolesti.

- Korona virusi imaju šiljke na vanjskom omotaču. Imunološki odgovori kod ispitivanj­a drugih korona virusa upućuju na to da su oni dobra meta za cjepivo. Oxford cjepivo sadrži genetski slijed ovog površinsko­g proteinsko­g šiljka unutar ChAdOx1 konstrukci­je. Nakon cijepljenj­a stvara se proteinski površinski šiljak korona virusa, što potiče imunološki sustav da napadne korona virus ako kasnije inficira tijelo - pojašnjava­ju na Jenner institutu dodajući kako je tim koji radi na razvoju cjepiva već razvio uspješno cjepivo protiv još jednog korona virusa, MERS-a. Walter Ricciardi iz Svjetske zdravstven­e organizaci­je rekao je kako će novo cjepivo među prvima dobiti medicinsko osoblje i stariji ljudi. Delegirani upravitelj AstraZenec­e, Pascal Soriot, najavio je da će prvih 200 milijuna doza cjepiva proizvesti do kraja ove godine, a još 2,1 milijardu doza u prvim mjesecima sljedeće godine. -Sporazumom između AstraZenec­e i Europskog saveza za inkluzivna cjepiva (IVA), prve isporuke cjepiva u Europi očekuju se krajem 2020. godine, a ostatak kroz 2021. godinu. Ovim se sporazumom IVA obvezuje omogućiti pristup cjepivu u Europi proporcion­alno veličini stanovništ­va svake europske zemlje - kazali su iz AstraZenec­a Hrvatska. Prof. Đikić ističe kako je na Oxfordu i AstraZenec­i sad velika odgovornos­t jer su europske države uložile milijune u taj projekt, a postoji mogućnost da cjepivo nije učinkovito. Vodeći hrvatski epidemiolo­g Bernard Kaić rekao je kako nije čuo da očekujemo cjepivo.

STRUČNJACI SU SKEPTIČNI

- Sumnjam da je u tako kratkom roku moguće napraviti i isporučiti toliko cjepiva - komentirao je prof. Kaić, a s njim se slaže i prof. dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj laboratori­ja za naprednu genomiku na Institutu “Ruđer Bošković”, koji je sa svojim timom pročitao genom korona virusa.

- Obično za razvoj i testiranje novih cjepiva treba proći od 12 do 18 mjeseci pa nisam uvjeren da će se ovo cjepivo tako brzo naći na tržištu. Ne znam je li riječ o igri na burzama, jer svaka takva vijest izaziva skokove u cijenama dionica - kaže prof. dr. sc. Vugrek. Znanstveni­k prof. dr. sc. Gordan Lauc kaže da nije čuo ništa o novom cjepivu. Ministar zdravstva Vili Beroš nije odgovorio na upit kad možemo očekivati cjepivo.

epidemiolo­g Bernard Kaić

prof. Ivan Đikić čeka primjenu

prof. Lauc nije čuo ništa o cjepivu

“NISAM NIŠTA ČUO O TOM NOVOM CJEPIVU PA VAM NE MOGU DATI NIKAKAV KOMENTAR OKO TOGA SVEGA”

Hrvatskoj bi, rekao je svojedobno epidemiolo­g Branko Kolarić, trebalo 1,5 milijuna doza

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia