24sata

KASTELA: ˇ PUCALI SU IZ PISTOLJA ˇ I SACˇMARICE

PRITVORENI Napadače na Pajkića i Čabraju pritvorili su kako ne bi mogli opet pokušati ubiti Čabraju, kojega policajci čuvaju u bolnici

- Pišu: H. MERDANOVIĆ, M. IVIĆ

Teško ozlijeđeni Jozo Čabraja (29) nakon mafijaškog obračuna liječi se na Odjelu intenzivne njege splitske bolnice.

Ozljede su mu višestruke. Kako doznajemo, ima više prostrjeln­ih rana u predjelu prsišta i bubrega te višestruki prijelom lijeve natkoljeni­ce. Napadači Čabraji nisu poštedjeli ni lice, tako da osim prostrjeln­ih rana od vatrenog oružja ima i rezne rane po obrazima i usnama. Jakov Šimić (33), za kojega splitsko tužiteljst­vo sumnja da je pucao u Čabraju i Marija Boljata zvanog Pajkić (36), iz vatrenog mafijaškog okršaja je izašao s prostrjeln­om ranom prepone koju liječnici na Odjelu vaskularne kirurgije, gdje se i liječi, smatraju teškom. Ranjene, Čabraju i Šimića, u bolnici čuvaju dobro naoružani policajci. Istražitel­ji još nisu utvrdili tko je upucao Šimića. Pravi mafijaški obračun u Kaštel Kambelovcu doslovce je utjerao strah u kosti okolnim stanarima koji su mogli vidjeti i čuti što im se događa doslovce ispod prozora.

ČABRAJU UPUCALI IZ SAČMARICE

Meci su u nedjelju oko 22.50 sati prštali na sve strane. Olovna zrna samo pukim slučajem nisu ranila ili ubila još nekog. Meci su se tako zarili u kuću F. M., ali i u kuću njegova susjeda T. T. - Kaštela su do prije dvadesetak godina bila mirna i ugodna za život, a sad su postala opasna. Ljudi najviše zamjerki imaju na policiju jer se kriminal odvija pred njihovim očima, a oni ne reagiraju. Posljedice su ovo što se dogodilo neki dan, i to nije prvi put - rekao nam je Kambelovča­nin. Tijelo ubijenog Boljata završilo je na patologiji po nalogu tužiteljic­e koja je naložila obdukciju poradi točnog utvrđivanj­a uzroka smrti. Kako neslužbeno doznajemo, Boljat ima višestruke ozljede po tijelu nastale najvjeroja­tnije udarcima bejzbol-palicom, propucanu lijevu nogu te nekoliko ulazno-izlaznih rana na leđima i prsištu koje su bile smrtonosne.

DILAJU IZ SMARTOVA

Istražitel­ji su nakon očevida pronašli pušku, takozvanu “pumpericu” marke Maverick kalibra 12 mm s patronama nabijenim olovnom sačmom. Radi se zapravo o oružju koje mafijaši koriste za ovakve bliske okršaje. Istražitel­ji su, doznajemo, pronašli i Walther, pištolj kalibra 7,65 milimetara, koji je korišten u pucnjavi. Tko je koristio koje oružje pokazat će dodatna vještačenj­a i analize. Splićanin, dobro upućen u lokalnu krimi

nalnu scenu, kaže da je ovaj posljednji obračun pokazatelj kako bande i budaletine vladaju sistemom Bronxa.

POLICIJA NIŠTA NE PODUZIMA

- Prije neki dan gledao sam sina s prozora kako se igra s vršnjacima. Pored njih su prohujali meci. Jer su budaletine koje dilaju drogu usred bijela dana pucali jedni na druge. Svaki splitski kvart ima najmanje tri skupine dilera. To svi znaju. Kad mi građani to znamo, čudo je da policija to ne zna. U mojem kvartu drogu dilaju s četiri Smarta i starim bijelim Golfom. Policija to zna. Često se može vidjeti kako kvartovski policajci prolaze pokraj tih dilera. Gledamo s prozora i čudimo se. Ili ih policajci ne poznaju ili ne rade ništa jer im je plaća sigurna. Stječe se dojam da policija ništa ne radi. Evo, kao i sad, policija po pozivu dođe na mjesto zločina kad je sve gotovo. Podnijet će se kaznene prijave. Statističk­i, policija je odradila svoj posao. Krenut će dugotrajno suđenje. Sutra će se dogoditi nova pucnjava ili palež zbog osvete i kamo to ide?

Sve dok netko od nas, mirnih građana, kad mu dijete nehotice nastrada, ne uzme stvar u svoje ruke po cijenu zatvora - progovara Splićanin, čije ime iz razumljivi­h razloga izostavlja­mo. Kaže da se baš i ne osjeća sasvim siguran, jer mafijaške skupine ili kriminalci solo igrači vladaju gradom. Šimića sumnjiče da je ubio Boljata i da je pokušao ubiti Čabraju, za što bi mogao “dobiti” najmanje 10 godina zatvora do dugotrajne kazne zatvorom. Povod je, neslužbeno doznajemo, pokušaj Boljatove osvete. Šimić je, navodno, pretukao Boljatova prijatelja pa ga je ovaj, s Čabrajom, došao osvetiti. No upali su u zasjedu u kojoj su izvukli deblji kraj. Ostali sudionici obračuna, Mate Šuker (35) i Josip Šuker (30) te Toni Vitaljić (40), koji je u bijegu, odgovarat će za sudjelovan­je u tučnjavi, koja se u konačnici pretvorila u zločin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia