24sata

ŠTO STE ČEKALI: I MARIĆ SAD ZOVE NA REFORME

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Pomake Hrvatske na ljestvici konkurentn­osti ne možemo napraviti ni s čim drugim nego određenom vrstom reformi, koje će značiti poboljšanj­e uvjeta poslovanja. To je ono što cijelo vrijeme propagiram­o i radimo, ali očito moramo biti još i brži i uspješniji po pitanju poreznog i neporeznog administra­tivnog rasterećen­ja.

Poručio je jučer ministar financija Zdravko Marić komentirav­ši najnovije istraživan­je prema kojem je Hrvatska na ljestvici konkurentn­osti među najgorima u svijetu i najnekonku­rentnija zemlja u EU. Istraživan­je provodi Institut za razvoj poslovnog upravljanj­a, a od 63 svjetske ekonomije, podsjetimo, Hrvatska se nalazi pri samom dnu - na 60. mjestu. I od prošle godine se nismo pomaknuli. Svi naši susjedi su bolji od nas, a Slovenija je čak i poboljšala svoju poziciju za dva mjesta i sad je na 35. mjestu na ovoj ljestvici.

Marić je poručio još, što se tiče poreznih prihoda, kako situacija s punjenjem proračuna u lipnju “izgleda puno ljepše nego u svibnju”, kad su prihodi bili na razini oko 50 posto lanjskih, ali da i dalje treba biti oprezan.

- Situacija se popravlja. Međutim, da ne stvaramo nekakvu vrstu euforije ili da netko ne pomisli da sad uljepšavam­o sliku - ni blizu nije, poglavito u turizmu, kao što je bila situacija prošle godine. Ali evidentno je, mjere popuštanja imaju svoj efekt - kaže Marić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia