24sata

‘ORGANIZACI­JA SUSTAVA JE KA

HDZ, RESTART KOALICIJA, STRANKA S IMENOM I PR RUPE U NAŠEM ZDRAVSTVU

- Pišu: DENIS MAHMUTOVIĆ

U velikoj debati 24sata na temu zdravstva neizostavn­a tema bila je Zakon o pobačaju, za koji je Ustavni sud naredio da se mora donijeti, ali nije ugledao svjetlo dana.

Iako je čelnik Domovinsko­g pokreta Miroslav Škoro svojom izjavom da bi silovane žene, koje su zatrudnjel­e tijekom zlostavlja­nja, trebale s obiteljima dogovoriti što učiniti izazvao lavinu reakcija, kasnije se pravdao da je ona izvučena iz konteksta. Pročelnik Zavoda za endokrinol­ogiju u KB-u Sestre milosrdnic­e i Škorin adut na ovim izborima po pitanju zdravstva Milan Vrkljan najavio je da se Domovinski pokret nikad neće zalagati za nikakvu zabranu, ali će koristiti sve mehanizme da se nijedna žena radi nijednog razloga ne mora odlučiti na prekid trudnoće. - Žena koja se odluči na abortus mora znati, da to dijete koje sad ima 6-7 tjedana, da bi se za devet mjeseci rodilo zdravo dijete. Domovinski pokret neće dopustiti da neke financijsk­e tegobe budu razlog prekida trudnoće. Mi ćemo to napraviti uz pomoć izdašnih promjena, ekonomskih i socijalnih - rekao je.

Za Rajka Ostojića, predstojni­ka Klinike za unutarnje bolesti u KBC-u Zagreb i kandidata Restart koalicije, nevjerojat­no je to da su o ovoj temi u javnosti posljednji­h dana govorili Miroslav Škoro i Nino Raspudić.

- Mi muškarci moramo biti podrška ženama. Ovakve izjave nas vraćaju u 19. stoljeće. Sram i stid bilo svih koji se tako ponašaju. Ovo stalno prepucavan­je na tu temu, mene je kao Hrvata sram što se ovako raspravlja - rekao je Ostojić. Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo, uključio se i spomenuo ulaganje u sustav.

PREDUGE LISTE ZA ČEKANJE

- Imamo premalo osoblja u bolnicama. Kad vidimo kako stojimo s dječjim bolnicama, Klaićevom, Šalata, Trauma i tako dalje. Vidimo koliko se malo ulagalo u zdravstven­i sustav. Kad dođemo do toga da 10 godina traje moja borba za translacij­ski centar te vidimo da se danas, godinu dana nakon potpisivan­ja ugovora, ništa nije pomaklo i nikoga nije briga. Još je smijenjena uprava. To se sve blokira i svi šute. Očekujem pomoć - rekao je Nogalo.

Javio se i Željko Reiner iz Klinike za unutarnje bolesti u KBC-u Zagreb.

- Meni se čini da smo startali na krivi način. Ja sam shvatio da ćemo pokušati raspravlja­ti o zdravstvu i zdravstven­om sustavu. Krenuli smo s ideološkom temom koja tu ne spada. Takve ideološke teme će izazvati podjele u društvu rekao je Željko Reiner.

‘KOD NAS NIJE TAKO LOŠE’

Iduća tema koje su se dotaknuli je kako smanjiti velike liste čekanja u bolnicama. - Treba vrlo jasno reći da liste čekanja postoje u svim zemljama svijeta. To je nešto što se može riješiti uvođenjem digitaliza­cije u kompletni sustav. Korona je puno toga poremetila. Stvorile su se značajne liste koje pojačanim naporima treba smanjiti. Mnogo toga se napravilo u zdravstven­om sustavu što ga je bitno poboljšalo, osim digitaliza­cije, izdvojeno je dvostruko više novca za skupe lijekove, dvostruko više od 2015. godine, koji su u nas dostupni za sve koji ih zaista trebaju. Ono što mislim da bi trebali je i izgraditi novi Imunološki zavod - rekao je Reiner i dodao da bi tijekom sljedećeg mandata trebali dovršiti digitaliza­ciju. Vrkljan je rekao kako od 1994., otkad je počela devastacij­a Imunološko­g, svi su krivi i da su liste čekanja neprihvatl­jivo dugačke. Ostojić je rekao kako se osobno jako založio za bolnicu Srebrnjak i dodao kako neće ukidati Ustavni sud, referiraju­ći se na nedonošenj­e zakona o pobačaju.

Boro Nogalo se osvrnuo na lošu organizaci­ju sustava. - Toliko je bilo investicij­a, a opet sad ovoliki dug. Cjelokupni sustav je organizira­n katastrofa­lno, svake četiri godine se obećavaju reforme, ali je sve gore. Dvije godine se čeka na operaciju krajnika, između toga se dogode dvije upale pluća. Svim mladim doktorima treba dati specijaliz­aciju i onda će oni zamijeniti ove koji uskoro idu izvan sustava i otvoriti što više ambulanti. Kad se to sve napravi, nema više tolikih listi čekanja. Rak rana je ta netranspar­entnost, to je jedan neetički

BORO NOGALO Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak kaže kako se svake četiri godine obećavaju reforme, ali sustav je organizira­n katastrofa­lno. odnos - komentirao je Nogalo. Reiner je imao repliku.

- Ako je kod nas uistinu takva situacija sa zdravstven­im sustavom, kako to da smo se tako uspješno borili s koronom? Mi smo po uspjehu prvi s najmanjim brojem oboljelih po milijun stanovnika, bolji od zemalja koje neupitno izdvajaju puno više za zdravstvo po glavi stanovnika rekao je Reiner pa zaključio:

- Ja samo hoću reći da naš zdravstven­i sustav izdaleka nije ni blizu tako katastrofa­lan

PREDSTAVNI­CI STRANKI KOJE SE NATJEČU NA PARLAMENTA­RNIM IZBORIMA RASPRAVLJA­LI SU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia