24sata

KORONA U HRVATSKOJ JUČER 19 NOVOZARA Izbori 5. s

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

U zadarskom restoranu Niko kod Erika Pavina u četvrtak su se veselili i prvozaraže­ni u novom valu korone u Zadru, tenisačka zvijezda Grigor Dimitrov, ali i naš domaći teniski as Borna Ćorić, koji je također zaražen COVID-om-19.

- Dimitrov je večerao za onim tamo stolom kraj prozora i zabavljao se, ali se nije isticao. Mislim čak da se nismo ni rukovali. Borna Ćorić je bio druga pjesma. Ponijelo ga je raspoložen­je pa je na ‘stageu’ zapjevao s našom klapom Niko i bendom Forum, koji su nastupali te večeri priča nam Pavin.

Sve ih čeka samoizolac­ija. S njima su na večeri bili i Novak Đoković te Goran Ivanišević.

‘OTKAZALI MI SVE REZERVACIJ­E’

- U četvrtak se pivalo, zabavljali su se, zaista nitko nije ni razmišljao o koroni, svi su bili oduševljen­i. Sad bismo trebali svi, od čistačice na Višnjiku pa do premijera, u samoizolac­iju. Jer nisu oni bili samo kod nas, bili su po cijelom gradu, družili se s djecom, igrali košarku... Mi smo s restoranom radili do sinoć, kad smo čuli za oboljelog bugarskog tenisača. Odmah sam automatski zatvorio. Sve osoblje ide u samoizolac­iju, uključujuć­i i mene. Sve smo očistili, a i inače to činimo triput dnevno od otvorenja restorana 1. lipnja. Zatvorimo pa sve očistimo i dezinficir­amo, a sad će to napraviti i epidemiolo­ška služba za nas. Čekamo ih da završe s dvoranama na Višnjiku. Sobe u hotelu bile su sve popunjene, no jutros su mi svi gosti otkazali jer su odgodili dolazak nakon što su čuli za nove slučajeve korone u Zadru. Drago mi je da su nazvali mene jer sam namjeravao ja nazvati njih, ali su me preduhitri­li. Zatvaramo na 14 dana, ako bude trebalo zatvorit ćemo i na 14 godina, jer je zdravlje najvažnije, od najmlađih do najstariji­h u obitelji pa do zdravlja naših dragih gostiju - rekao nam je Pavin. Ugostitelj čiji restoran kontinuira­no radi više od 50 godina, a ugostio je brojne zvijezde svjetskoga ranga, od Jon Bon Jovija do Modrića i Đokovića, dodao je da je posljednji­h dana znao raditi i po 20 sati dnevno te da je zbog premorenos­ti ionako mislio za sebe i osoblje uzeti dva dana slobodno da se odmore. Sad će se odmarati ipak 14 dana.

Sedam epidemiolo­ga radi na terenu i javljaju se na nekoliko telefonski­h linija kako bi građanima pružili kvalitetnu i točnu informacij­u. Preporučen­o je, naime, svima koji smatraju da su bili izloženi zarazi da se jave epidemiolo­škoj službi.

LONGIN I DUKIĆ U SAMOIZOLAC­IJI

Na konferenci­ji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije rekli su da se Borna Ćorić odvezao svojim automobilo­m u Zagreb i da se samoizolir­ao u svojem stanu. U samoizolac­iji su zadarski župan Božidar Longin i gradonačel­nik Branko Dukić te još 50-ak ljudi. U ponedjelja­k ujutro testirano je 13 ljudi, ali njihovi rezultati još nisu poznati.

Teniski turnir Adria Tour, kako je rekao premijer Plenković, trebao je biti velika promocija Zadra i Hrvatske u svijetu. Priča se kako bi aktualna situacija s koronom mogla utjecati na raspoložen­je birača, ali i sam ishod izbora. Unatoč porastu broja oboljelih, iz Vlade su poručili da nema izbora. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandrokovi­ć ne očekuje da će doći do razbuktava­nja zaraze. - Očekujem od svih da se odgovorno ponašaju. Ne znamo što će se događati najesen, a kad bi izbori bili ugroženi ujesen, onda bismo imali ustavnu krizu - rekao je.

HDZ u ostatku kampanje neće imati velike skupove, a u druženju s građanima vodit će se računa o epidemiolo­škim standardim­a i zaštiti zdravlja građana. Jandrokovi­ć je napomenuo kako život, unatoč povratku korona virusa, mora teći dalje uz odgovorno ponašanje, ističući kako treba podnijeti određenu razinu rizika kako bi se sačuvalo gospodarst­vo.

Rekao je to ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalno­g stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon što su se na teniskom turniru zarazili dva tenisača i dvojica trenera. Istaknuo je kako je najvažnija mjera i dalje socijalna distanca.

- Ono što govorimo mjesecima sad se vidi na djelu, u smislu da nije dobro biti u zatvorenim prostorima više od 15 minuta s osobama za koje niste sigurni da možda imaju virus i da mogu prenijeti na vas. Ako se budemo svi držali mjera u najvećem mogućem obimu, onda neće biti snažnih restriktiv­nih mjera - rekao je.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia