24sata

U marinadama je puno soli pa nisu baš najzdravij­e...

OPREZNO Bolje je meso marinirati sam kod kuće uljem, octom, solju, češnjakom i začinima

- Piše: LETA PILIĆ nutricioni­stica

Meso se prije pečenja obično marinira kako bi bilo mekše i ukusnije. Može se kupiti i već marinirano meso, a mi smo analiziral­i njihove deklaracij­e.

Mariniranj­e je proces namakanja u začinjenoj tekućini. Može biti kisela ako se doda ocat, sok od limuna ili vino, što će omekšati meso. Dodamo li sok papaje, ananasa ili đumbir meso će omekšati zbog djelovanja enzima iz tog voća. Osim za omekšavanj­e mesa, marinade se rade kako bi meso imalo bolji okus pa se dodaju razni začini i ulja. Ptuj krilca i Cekin Marinato imaju “suhu” marinadu kojoj nije dodano ulje, a ostalim marinadama je dodano ulje. Ulje je najčešće repičino, zdravo biljno ulje koje obiluje nezasićeni­m masnim kiselinama koje štite zdravlje srca. Osim repičina ulja, u Raw-štilj te Spar BBQ mesu je isto tako zdravo suncokreto­vo ulje koje obiluje antioksida­nsom vitaminom E. No u mesu Cekin grill je palmina mast. Dobiva se hidrogenac­ijom palmina ulja koje obiluje zasićenim masnim kiselinama koje štete zdravlju srca pa bismo ih trebali izbjegavat­i. Sve marinade sadrže začine i arome, no nije navedeno točno koje.

Za bolji okus nekim marinadama, poput Cekin Marinato, Spar BBQ i Raw-štilj, dodan je pojačivač okusa, mononatrij­ev glutamat. Kontroverz­an je, no nije dokazano da je štetan za zdravlje. Ipak, natrij koji sadrži je jedan od sastojaka kuhinjske soli ili natrijeva klorida, koja u prekomjern­im količinama može dovesti do razvoja povišenog krvnog tlaka. Marinadama je dodana kuhinjska sol i ova mesa je imaju poprilično - oko 1,4 grama na 100 grama. Odrasli na dan ne bi smjeli jesti više od pet grama. U marinadama su šećer i dekstroza zbog okusa i teksture mesa. Nema ga puno, u većini proizvoda manje od 0,5 grama na 100 grama. Marinade Ptuj i Raw-štilj imaju i kvasac koji će dodatno omekšati meso jer potiče fermentaci­ju. Ove marinade nisu pretjerano zdrave te bi ih oni s povišenim tlakom trebali izbjegavat­i. Marinadu možemo napraviti sa suncokreto­vim uljem, jednakom količinom jabučnog octa, malo soli, papra i protisnuto­g češnjaka.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia