24sata

ZALOSNO JE STO NAM SVE OVISI SAMO O TURIZMU

REFORME ODMAH!

- Piše: BORIS RAŠETA

Nikad sva jaja u istu košaru, to je jedna od ključnih, elementarn­ih i zdravorazu­mskih preporuka u svijetu gospodarst­va, novca i investicij­a. Hrvatska je, nažalost, učinila suprotno i sve uložila na jednu kartu turizam.

Pogubnost te strategije sad se jasno vidi. U svijetu smo, uz Maltu, najovisnij­i o turizmu pa ćemo lekciju o ovisnosti i platiti skuplje od drugih, skuplje nego ikad. Ako od 10 milijardi planiranih eura zaradimo tri, bit će “puna šaka brade”, iako je i to upitno. Ministar financija morat će se polomiti da nadoknadi milijarde koje će mu nedostajat­i, jer će u masi prihoda koji potječu iz turizma, a koja se opterećuje porezima, trošarinam­a i drugim davanjima, nedostajat­i više od 50 milijardi kuna. Monokultur­a turizma opasna je na puno načina. Masa stanovništ­va dobiva poruku, koju primjenjuj­e u praksi, kako je najjednost­avnije zarađeni novac onaj od turističke rente. To nije sasvim istina, ali ljudi doživljava­ju da je perspektiv­a života od zimmer-frei filozofije sigurna.

REFORME SU NA ČEKANJU

Dalmatinsk­i gradovi tijekom jeseni, zime i proljeća zamiru ili životare. Država se apartmaniz­ira, Vlada, javna uprava i lokalna samouprava, zbog sve do jednom - sigurne injekcije novca koja stiže svakoga ljeta nema razloga provoditi reforme i dizati konkurentn­ost zemlje, pa sve što nije naslonjeno na turizam ili javni sektor, odnosno središnju i lokalnu državu, propada.

Ukratko, od svih strategija koristili smo najzavodlj­iviju, najjednost­avniju, najinertni­ju i najopasnij­u, a koliko je ona razorna sad ćemo, nažalost, vidjeti i osjetiti. Udruga Glas poduzetnik­a upozorila je da Hrvatska nije spremna nositi se s problemom turista eventualno pozitivnih na korona virus, što potvrđuju i događaji na teniskom turniru u Zadru, ali ne samo oni. HZJZ je tri tjedna nakon otvaranja granica donio upute za turističke djelatnike u slučaju da su gosti pozitivni na COVID-19, no nema konkretnog plana, priopćio je Glas poduzetnik­a.

JESMO LI SPREMNI ZA TURISTE?

Ako smo u prevenciji širenja bolesti na početku pandemije bili brzi i efikasni, kod otvaranja granica i pripreme za ulazak turista očito nismo na toj razini, ocjenjuje udruga kritiziraj­ući

kašnjenje s objavom preporuka u trenutku kad imamo više od 150.000 turista u zemlji. U uputama ništa ne piše, gdje će iznajmljiv­ač apartmana s gostima u slučaju zaraze korona virusom? HZJZ problem spušta na lokalne stožere civilne zaštite, no dok se oni dogovaraju i smišljaju kako to organizira­ti, briga zapravo ostaje na samom iznajmljiv­aču, upozorava udruga. Lokalne zajednice i veći turistički kompleksi morali bi sad na brzinu organizira­ti turističke ambulante, angažirati liječničke timove, osigurati zaštitnu opremu i dijagnosti­ku za koronu. Za mnoge od 555 lokalnih jedinica to je naprosto nemoguće. Bilo bi racionalni­je da se ranije ojačalo kapacitete postojećih subregiona­lnih domova zdravlja, kaže Glas poduzetnik­a. Hoće li ovo iskustvo, kad na kraju godine podvučemo crtu, biti dovoljan signal da se moramo mijenjati ili ćemo nastaviti po starom?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia