24sata

Škoro se na račun politike više sluša u inozemstvu...

PODVUKLI RAČUN Perković je kralj prodaje albuma u Kanadi, ali sad je u top deset najslušani­jih ušao i njegov kum Miroslav

- Piše: TATJANA PACEK

HDS

ZAMP ovih dana uplaćuje 6,860.425,33 kune naknade autorima za korištenje glazbe u stranim zemljama, na digitalnim servisima i od mehaničkih prava. Novac od najpopular­nijih pjesama koje se vrte po dijaspori dijeli se na 5287 autora i nositelja prava iz Hrvatske, a najveći dio kolača ide desetorici.

U top 10 hrvatskih autora čije pjesme razvaljuju po dijaspori su Miro Buljan, Miroslav Drljača-Rus, Husein Hasanefend­ić Hus, Stjepan Stipica Kalogjera, Nenad Ninčević, Marko Perković Thompson, Zlatan Stipišić Gibonni i Miroslav Škoro, ali u digitalnom svijetu zaradu njihovim nasljednic­ima i dalje donose skladbe pokojnih autora Đorđa Novkovića i Zdenka Runjića. I dok je vođa Parnog valjka godinama unazad redovit na drugoj listi, autora čija su djela najvrćenij­a i na radijskim i TV postajama, Thompson i Miroslav Škoro nisu među njima. Prijatelji i suradnici bliski Škori ne znaju odgovoriti je li pjevaču ulazak u politiku pomogao da se nađe među top 10 u dijaspori.

- Ne pratim taj dio, ali Škoro je uvijek imao svoju publiku. Ulaskom u politiku sigurno je neće izgubiti, nego još i dobiti. Uvijek sam mu i u svemu podrška, kako u glazbenom dijelu, tako i u politici - kaže glazbenik Ivica Plivalić. Ponosi se što je takvom autoru i, ističe, prijatelju 2015. napisao hit “Zadnja želja”.

- Uz njegove domoljubne pjesme, to mu je najveći hit. Pjesma je jako dobro primljena - kaže Plivalić, koji je sa Škorom na nastupima godinama svirao tamburicu. Svirali su posvuda, svi su, kaže Plivalić, izuzetno emotivno nabijeni. Zato nije nimalo iznenađen njegovim uspjehom. Najveći honorari od digitalnih servisa u stranim zemljama stižu iz Njemačke, Srbije, Slovenije, Austrije i Švicarske. I dok su u Njemačkoj, Americi, Kanadi i Australiji najprodava­niji albumi Marka Perkovića Thompsona, Miro Buljan i Nenad Ninčević su među najslušani­jim autorima u zemljama regije.

 ??  ?? Kumovi su nekoć često nastupali zajedno, a sad sve
rjeđe dijele pozornicu...
Kumovi su nekoć često nastupali zajedno, a sad sve rjeđe dijele pozornicu...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia