24sata

Stavio sam milijun kuna unutra, nadam se da ćemo moći to vratiti natrag.

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Odgovorio je to na novinarsko pitanje Miroslav Škoro upitan tko su mu najveći donatori kampanje. Poručio je da je on sam najveći donator i da će za izbore potrošiti oko dva milijuna kuna. No Škoro ipak nije dao stranci kojoj je na čelu tako izdašnu donaciju. Nego pozajmicu. Koju će mu stranka morati vratiti nakon izbora. Zakon zabranjuje donacije strankama veće od 30.000 kuna za građane, te više od 200.000 kuna za tvrtke, obrte i ostale pravne osobe. Kako su nam objasnili u Državnom izbornom povjerenst­vu, to se odnosi i na predsjedni­ka stranke i osnivače. Baš nitko ne može u kampanji donirati više. Zato smo i pitali Škoru kako je dao milijun kuna?

- Svi troškovi financiran­ja izborne kampanje, kao i donacije te pozajmice bit će transparen­tno prikazani u izvješću o financiran­ju izborne promidžbe. Miroslav Škoro je sa svojeg privatnog štednog računa pozajmio Domovinsko­m pokretu milijun kuna, kojim Domovinski pokret s ostalim koalicijsk­im partnerima sufinancir­a izbornu promidžbu. Pozajmicu će stranka po dospijeću vratiti. Istovremen­o je Miroslav Škoro kao fizička osoba uplatio donaciju od 30.000 kuna, što je i maksimalni propisani iznos za donacije od strane fizičkih osoba odgovorila nam je Marja Čolak, voditeljic­a odnosa s javnošću Domovinsko­g pokreta.

Prije tri mjeseca je Miroslav Škoro nakon kritike u javnosti objavio svoju imovinsku karticu. Tamo je pobrojio nekretnine, udjele u tvrtkama, godišnja primanja, ali nije naveo da ni on ni supruga imaju ušteđenu ni kunu. Ta objava je bila dobra volja, ne podliježe zakonskoj obvezi po jasnim pravilima. Ako postane zastupnik, morat će objaviti i iznos štednje te automobile koje imaju, što također nije uradio u neformalno­j objavi u ožujku. Kako će tek osnovana stranka vratiti novac svojem predsjedni­ku? Pa iz proračuna. Svi oni koji dobiju zastupnike u Saboru imaju pravo na nadoknadu troškova. Nakon izbora prije četiri godine iz proračuna je isplaćeno strankama i listama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia