24sata

A kredite padaju i sec ostaje za kavu

NE U SVIM BANKAMA Smanjenje vrijedi za kredite kojima kamata ovisi o HNB-ovoj referentno­j stopi. HPB, IKB i Erste smanjuju ih od 1. srpnja, a OTP i PBZ od 1. kolovoza BLAGO DUŽNICIMA

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Uslijed pada nacionalne referentne stope, promjenjiv­a kamata na postojeće kredite u nekim bankama od 1. srpnja bit će manja. Nažalost, ne puno, a to ne vrijedi ni za

klijente svih banaka.

U Istarskoj kreditnoj banci (IKB) rekli su da su kod njih svi krediti s promjenjiv­om kamatom vezani uz Nacionalnu referentnu stopu i da ne koriste nikakve druge referentne vrijednost­i kao što su Euribor, stopa prinosa na trezorske zapise i sl. Niža kamata vrijedi od 1. srpnja, a svi klijenti će dobiti obavijest o tome i novi izračun.

KAMATA PADA 15. PUT ZAREDOM

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiran­ja bankarskog sektora, a izračunava je Hrvatska narodna banka (HNB). Promjenjiv­e kamatne stope vezane uz Nacionalnu referentnu stopu mijenjaju se polugodišn­je. IKB, Zaba, HPB i Erste kamate će smanjiti od 1. srpnja, a OTP i PBZ od 1. kolovoza.

- Mjesečna obveza po kreditu od 300.000 kuna na 20 godina s

kamatom od 4,31 posto će s 1867,32 kune ‘pasti’ 1854,50 kuna. Dakle, klijent će u sljedećih šest mjeseci platiti 76,92 kune manje, odnosno 12,82 kune manje mjesečno - rekli su iz IKB-a. U Erste banci rata smanjenja ovisi o tome kad je kredit ugovoren. - Klijentima koji su do 9. siječnja 2013. podigli kredite vezane uz HNB-ovu nacionalnu referentnu stopu, kamatna stopa se usklađuje dvaput godišnje i 1. srpnja smanjit će im se za 0,06 postotnih bodova. Klijentima koji su kredite podigli kasnije kamata se usklađuje jednom ili dvaput godišnje, u mjesecu u kojem su kredit podigli, te se uzima u obzir vrijednost Euribora ili nacionalne referentne stope koja je utvrđena i zadnje objavljena objasnili su u Erste banci. Smanjenje kamatne stope za kredite vezane uz NRS odnosi se na sve vrste kredita. Varijabiln­e kamatne stope se usklađuju ovisno o kretanju NRS-a ili EURIBOR-a, a klijentima šalju obavijest i novi otplatni plan. - Tko je 1. srpnja 2015. podigao stambeni kredit od 300.000 kuna na 20 godina s promjenjiv­om kamatom vezanom uz NRS od 5,57 posto, početni anuitet mu je bio 2075,54 kune. Kontinuira­no se smanjivao i prije ove posljednje promjene iznosio je 1915,66 kuna. Od 1. srpnja kamata se dodatno smanjuje, bit će 4,46 posto, a anuitet 1907,96 kuna. Zbog smanjenja vrijednost­i NRS-a, klijent je dosad platio 5645 kuna manje u odnosu na inicijalni otplatni plan. Od 1. srpnja će mu rata biti 7,70 kuna manja i u šest mjeseci uplatit će ukupno 46,20 kuna manje nego u prvih šest mjeseci ove godine izračunali su u Erste banci.

PROMJENA SVAKIH POLA GODINE

U PBZ-u i OTP-u kamate mijenjaju mjesec dana kasnije.

- OTP banka promjenjiv­e kamatne stope kredita ažurira 1. veljače i 1. kolovoza svake godine. Najranije 15 dana prije početka primjene nove kamatne stope šaljemo klijentima pismo i novi otplatni plan kredita. Šestomjese­čno ažuriranje promjenjiv­ih kamata odnosi se na sve vrste kredita u otplati koji su vezani uz promjenjiv­u kamatnu stopu ili su vezani uz fiksnu i promjenjiv­u kamatnu stopu pa prelaze ili su već prešli iz fiksne u promjenjiv­u kamatu - rekli su u OTP banci. Od 1. kolovoza promjenjiv­e kamate kredita u eurima bit će 0,06 posto manje, a kod kredita u kunama 0,08 posto.

- Na primjeru stambenog kredita od 300.000 kuna na 20 godina s četiri posto promjenjiv­e kamate odobrenog 1. lipnja 2015. i na rok otplate 20 godina anuitet će 1. kolovoza 2020. biti 1601,42 kune, umjesto 1610,36 kuna. Smanjuje se za 8,94 kune - izračunali su nam u OTPbanci.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia