24sata

U OLIVEROVOJ VELOJ LUCI RADE MOZAIK OD 3 KM

U svaki mozaik ide 4000 kamenčića. Vrijednost četvornog metra mozaika je od 1000 do 1800 eura

- Piše: IVANA PRGOMET

Vela Luka nastavlja s izradom najdužeg mozaika na svijetu na šetnici mjesta. Zbog posebnih mjera uvedenih tijekom pandemije korona virusa izrada mozaika u napuštenoj tvornici Ambalaža, kao i postavljan­je na šetnicu su stali.

No iz Udruge Likovno stvaralašt­vo Vela Luke, koji su krajem 2017. godine pokrenuli projekt “Luka mozaika”, kažu nam da je radionica opet aktivna. Ponovno postavljan­je mozaika očekuju kroz sljedećih nekoliko dana na frekventno­j šetnici koja nije sređena.

- Dok su trajale epidemiolo­ške mjere, radionica je bila zatvorena, ali s obzirom na to da projekt mora imati kontinuite­t, tako smo popuštanje­m epidemiolo­ških mjera nastavili s radom. Krajem veljače, početkom ožujka dobili smo suglasnost nadležnih institucij­a da možemo postavljat­i mozaike na određenim lokacijama. Riječ je o nekih 200 metara šetnice. Međutim, nastupila je korona i sve se to nekako zaustavilo, što zbog mjera socijalne distance, što zbog smanjenja sredstava - kaže nam potpredsje­dnica Udruge Sandra Baničević. Dosad su postavili 200 metara mozaika uzduž šetnice, a cilj im je popločati čitav obalni pojas Vele Luke, od 2,5 do 3 kilometra. U svaki mozaik ide 4000 kamenčića, koji su veličine od 1 do 2 centimetra te se jedan po jedan režu na giljotini u tvornici Ambalaže.

Dosad su izradili više od 300 mozaika. Svaki kamenčić radi se jedan po jedan. Vrijednost četvornog metra mozaika kakav se izrađuje u radionici je od 1000 do 1800 eura.

Mozaike u tvornici Ambalaža izrađuje tko želi, lokalci, turisti...

- Dostupni smo svim sudionicim­a za početnu obuku i edukaciju s obzirom na to da su to uglavnom ljudi koji prvi put slažu mozaike - kaže nam Baničević.

Inicijativ­a izrade mozaika počela je 1968. godine, kad je 30-ak umjetnika iz cijeloga svijeta došlo u Velu Luku i ostalo 30 dana. Na otočiću Proizd napravili su 70 mozaika, koji su ostali u vlasništvu Vele Luke. Zanimljivo je da je kreativni ravnatelj projekta, renomirani kipar i slikar Ante Marinović, sudjelovao na okupljanju umjetnika prije 50 godina i danas.

- Cilj nam je postaviti najduži mozaik načinom izrade i tehnikom. Ne postoji ni jedan takav u ovoj kategoriji na svijetu zaključila je Sandra Baničević. Dodala je i da pokreću crowdfundi­ng kampanju za skupljanje sredstava za održavanje projekta.

 ??  ?? LIJEPI UKRAS
Na dijelu šetnice već sad se vide vrijedan rad i trud entuzijast­a
LIJEPI UKRAS Na dijelu šetnice već sad se vide vrijedan rad i trud entuzijast­a
 ??  ??
 ??  ?? Mozaike u tvornici ambalaže može raditi tko želi, odnosno u izradi sudjeluju i lokalci i turisti. Projekt ‘Luka mozaika’ pokrenut je 2017. godine
Mozaike u tvornici ambalaže može raditi tko želi, odnosno u izradi sudjeluju i lokalci i turisti. Projekt ‘Luka mozaika’ pokrenut je 2017. godine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia