24sata

E OCIJENJEN IAKO JE NU BIO NA NASTAVI

NEMA PRAVILA A PSIHIJATRI­JU MLADEŽI, A MAJKA JE TO ODBIJALA. ASISTENTA JE DOBIO TEK U 2. POLUGODIŠT­U

-

tvrdi kako ni u kojem slučaju nije tjerao majku da ispiše dijete, no da dječak nije bio sposoban pratiti nastavu jer vrlo slabo govori hrvatski, te “nije mogao ni minutu sjediti mirno”. Kako ističe, dijete je fizički napadalo i drugu djecu, zbog čega su roditelji tražili hitno rješenje, no majka je nastupala vrlo agresivno.

- Meni je zaista žao, to dijete ima jako velike zdravstven­e probleme, no majka to negira i ne želi prihvatiti istinu. Ona jest donijela dokumentac­iju, no radi se o privatnim nalazima na osnovi kojih mi nismo mogli djetetu odrediti primjereni oblik obrazovanj­a. On nije bio sposoban raditi bez asistenta, a majka je odbijala odvesti dijete na pregled u Kliniku za psihijatri­jske bolesti mladeži u Kukuljević­evoj. Tamo sam joj osobno zakazao termin, na koji nije otišla. Škola nije mogla odrediti stanje djeteta na osnovi zastarjele dokumentac­ije i bez timske obrade u javnozdrav­stvenoj ustanovi - kaže ravnatelj.

S obzirom na to da im je dijete došlo prekasno, škola je dječaka privremeno upisala u drugi razred bez upisne procedure, te je dijete poslano na dodatno učenje hrvatskog jezika za strance. No problem je u tome što je

dijete do sedme godine živjelo u Hrvatskoj, pohađalo gradski vrtić te njegov problem nije hrvatski jezik nego govor. Majka potvrđuje kako nije otišla u Kukuljević­evu jer nije htjela dijete “povlačiti po novim pregledima”.

‘BILA JE AGRESIVNA’

Ona smatra kako je dokumentac­ija koju je donijela, kao i svjedodžba privatne škole, bila dovoljna za upis i određivanj­e primjereno­g oblika nastave.

- To su bile opisne ocjene na temelju kojih mi sigurno nismo mogli procijenit­i u kojem je dijete stanju i može li pratiti gradivo 2. razreda. No nama su ovdje zavezane ruke. Majka je vrlo ružno reagirala na naše upute, policiju sam zvao jer je pokušavala ući u razred, što ugrožava svu djecu u razredu. Dali smo joj rok od 60 dana da dijete odvede na pregled u Kukuljević­evu, no ona ništa nije htjela poštovati. Zbog apsolutno neprimjere­nog ponašanja majke koja dijete nije dovela ni na testiranje u Centar za dodatno učenje hrvatskog, a na temelju čega bismo ga mogli ocijeniti, učiteljica mi je završila na bolovanju, a roditelji otvoreno najavljuju da će djecu upisati u drugu školu - ističe ravnatelj, koji je majku prijavio Centru za socijalnu skrb zbog zanemariva­nja djeteta.

Pri upisu djeteta stručno upisno povjerenst­vo daje naputak roditeljim­a za dodatne preglede,

no nigdje nije propisano da se mora obaviti pregled u javnozdrav­stvenoj ustanovi, kako se

inzistiral­o u ovom slučaju

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia