24sata

OVO JE BITKA ZA SVAKI GLAS

18

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Ako gledamo samo hrvatske izborne jedinice, Restart bi tijesno bio relativni pobjednik izbora s osvojenih 56 mandata, dok je odmah iza njega HDZ s 55 mandata.

Na trećemu mjestu je i dalje koalicija oko Domovinsko­g pokreta Miroslava Škore s 18 mandata, četvrti je Most sa šest, platforma Možemo! osvaja tri mandata, a u Sabor ulaze i Dalija Orešković (Pametno-Fokus-Stranka s imenom i prezimenom) i Stipe Petrina (u koaliciji sa Živim zidom).

ČAK 15 RUBNIH MANDATA

Rezultat je to nakon što je RTL objavio zadnji dio ankete po 10 izbornih jedinica, te pribrojio rubne mandate onima koji imaju najviše šanse da ih osvoje. Ali ono što pokazuje ta anketa, provedena na 7000

FOTOFINIŠ IZBORA birača prošli tjedan, je da postoji 15-ak rubnih mandata. A puno stranaka je oko praga i bori se za njih. Dakle, na izborima će odlučivati doslovno svaki glas, pa bi karte u nedjelju mogle biti dodatno izmiješane u odnosu na ove rezultate. Jer anketa nije obuhvatila zadnji, najintenzi­vniji tjedan kampanje i sučeljavan­ja stranačkih lidera. Također, tri zastupnika dolaze iz dijaspore, a tu HDZ očekuje barem dva, a Domovinski pokret barem jednog dodatnog. Vladu će biti izuzetno komplicira­no sastaviti iako za to, prema ovim rezultatim­a, najviše šanse imaju HDZ i Domovinski pokret ako se uspiju dogovoriti. Ali i tad bi im, kako stvari sad stoje, bio potreban još netko ili bi većina bila na tankih, nužnih 76 ruku. Ali i tu je problem jer Škorini ne žele Plenkovića za premijera, a HDZ ne želi pristati na tu, kako kažu, ucjenu. Most ne planira ni s jednim ni drugim blokom. Ono što je vidljivo u usporedbi ove ankete s onom koju je za HRT napravila ista agencija, Promocija plus, da Restartu svi otkidaju mandate. Prema HRT-u je imao 60 mandata, a sad je na 56. Četiri mandata su se tjedan dana kasnije prelila HDZ-u, Mostu, Možemo! i centristič­koj koaliciji. Inače, Nova TV također ima anketu, koja je napravljen­a i u danima kad je RTL-ova završila, a iako ima slične trendove i tijesnu bitku, vidjet ćemo kako će oni rasporedit­i mandate i tko će profitirat­i a tko izgubiti.

KERUM NE PRELAZI PRAG?!

RTL je inače u sklopu završnog istraživan­ja objavio i rezultate u dvije dalmatinsk­e izborne jedinice i Istri. Iako glavne stranke imaju manje oscilacije u odnosu na tjedan ranije, ima iznenađenj­a. U osmoj izbornoj jedinici Restart osvaja devet mandata, HDZ tri. Ali tu se digla platforma Možemo! na podršku od 5,6 posto, što im daje nadu za mandat. Za njega se bore Most i Domovinski pokret. U devetoj, očekivano - jer to je njihova utvrda - HDZ vodi i osvaja sedam mandata, Restart tri, Domovinski pokret i Most po jedan. Stipi Petrini je malo pala podrška, pa se mora boriti za mandat iako je još iznad praga. U desetoj izbornoj jedinici HDZ nosi šest mandata, Restart četiri, Domovinski pokret dva, a Most jedan siguran mandat. Ali tu se za jedan mandat bore i centristič­ka koalicija na čelu s Marijanom Puljak, koja je blizu praga, i Željko Kerum s podrškom 3,9 posto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia