24sata

SUPERSHOW OTKRIVA TKO ĆE SVE SNIMATI U HRVATSKOJ!

DRAMA LANI SMO OD SNIMANJA STRANIH PRODUKCIJA ZARADILI 48 MILIJUNA KUNA. DUBROVČANI SE NADAJU AMAZONOVOJ SERIJI ŠUŠKA SE DA OD SNIMANJA U HRVATSKOJ NIJE ODUSTALA NETFLIXOVA EKIPA, KOJA NA JADR RANSKOJ OBALI PRIPREMA TAJNI PROJEKT. BUDUĆI DA JE MALO TURIS

- Piše: TINA JOKIĆ

Pandemija korona virusa ozbiljno je uzrdmala produkcijs­ku industriju zaustavivš­i mnoge strane projekte koji su dio scena planirali snimati u Hrvatskoj. Prošla godina bila je rekordna.

Strane produkcije u Hrvatskoj potrošile su više od 348 milijuna kuna. Činilo se kako će se taj trend dobre zarade nastaviti i u 2020. godini. No u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj, sve je stalo.

Jedan od najščekiva­nijih projekata bio je početak snimanja druge sezone Amazonove neo-noir fantasy serije “Carnival Row”, koje je zakazano za kraj ožujka u Dubrovniku. Statisti su se već naveliko tražili, a snimanje je trebalo trajati desetak dana. Neslužbeno, trebali su doći i zvijezde serije, Orlando Bloom i Cara Delevingne, no Covid-19 sve je zaustavio.

U Hrvatskom audio-vizualnom centru rekli su nam kako ipak nisu sve strane produkcije otkazale svoj dolazak.

Prvi strani projekti koje očekujemo su oni čija je proizvodnj­a u Hrvatskoj odgođena neposredno pred planirani početak snimanja u ožujku. Prvi je nastavak njemačkih televizijs­kih filmova “Der Kroatien Krimi”, koji bi se krajem kolovoza trebao snimati u Splitu.

U Dubrovniku se u sljedećim mjesecima očekuje snimanje jedne američke serije.

PLANOVI PREBAČENI NA 2021.

To su projekti za koje je većina priprema odrađena prije proglašenj­a pandemije – doznajemo u HAVC-u, u kojem nisu željeli otkrivati detalje. S obzirom na to da je upravo “Carnival Row” bio u visokoj fazi organizaci­je, za pretpostav­iti je da je riječ upravo o tom projektu. Bloom inače u seriji glumi Rycrofta Philostrat­ea Phila, inspektora u gradu Burgue, dok je Cara Delevingne u ulozi Vignette Stonemoss, ona je vila i Philova ljubavnica. Kako neslužbeno doznajemo, osim Amazona, za snimanje na samom jugu Hrvatske zainteresi­ran je i Netflix, no situacija ne ovisi o Hrvatskoj nego i o stanju u drugim zemljama. Amerika je posebno pogođena virusom, a kako kažu u HAVC-u, produkcijs­ke kuće iz SAD-a i UK, početak snimanja najvećih projekata uglavnom su prebacili na 2021. godinu. Dodaju nam kako su se otvaranjem granica unutar EU od 1. srpnja stekli uvjeti za pripreme dolaska prvih stranih ekipa. U Hrvatskoj se prvo pokrenula domaća produkcija.

- Vlada interes i za druge projekte, a produkcije se raspituju i najavljuju dolazak reality emisija, dokumentar­nih programa Discovery Channela te gastro programa – otkrivaju nam u HAVC-u.

Na pitanje za koje se lokacije strani producenti najčešće zanimaju kažu nam kako je već tradiciona­lno riječ o jadranskoj obali, a s obzirom na “sniženu” cijenu za snimanje na područjima ispodprosj­ečne razvijenos­ti, sve češće razmatraju i druga područja. Tako se lani snimalo u Kninu, Kijevu, Glini i Petrovoj gori, odnosno Općina Vojnić. Dodaju nam i podatak kako su lani strane produkcije snimale ukupno 421 dan, od toga 32 dana u ispodprosj­ečno rangiranim jedinicama. Iz jedne od najjačih tvrtki koje surađuju sa stranim produkcija­ma, Pakt medije, kažu kako interesa ima, ali da još ništa nije potvrđeno. - Hrvatska se pokazala i kao izniman domaćin. Postoji razlog zbog kojeg se s jednim projektom već godinama vraćamo u grad Split.

NEKI SE VRAĆAJU KAO TURISTI

Ekipa serijala ‘Der Kroatien Krimi’ u Splitu je pronašla svoj drugi dom, kojem se svi uvijek rado vraćaju. Mnogi od naših suradnika kasnije se vraćaju i u privatnom aranžmanu s obiteljima i prijatelji­ma, te nam se uvijek rado jave – kažu nam u produkcijs­koj kući Pakt media u kojoj upravo planiraju nastavak snimanja spomenutog serijala. Iz dubrovačke tvrtke Ambasada film, koja je surađivala u snimanju serije “Igra prijestolj­a”, ne žele ništa otkrivati zbog ugovora o tajnosti.

- Ovo vrijeme zapravo bi bilo idealno za snimanje. Dubrovnik je prazan, ne bi bilo nikakvih problema u organizaci­ji jer je scenografi­ja tu, a nema potrebe zbog snimanja blokirati grad – kaže nam Stanko Blažanović iz Ambasada filma.

 ??  ?? Ako je vjerovati najavama u produkcijs­kim krugovima, Orlando Bloom među rijetkima će ove godine snimati u Hrvatskoj
Ako je vjerovati najavama u produkcijs­kim krugovima, Orlando Bloom među rijetkima će ove godine snimati u Hrvatskoj
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia