24sata

Eduardo ni u Brazilu ne može bez Dinama

LEGENDA ‘VATRENIH’ Živim u Riju, a dvaput na godinu dođem u Hrvatsku vidjeti se s kumom Vukojeviće­m, kaže Eduardo da Silva

- Piše: ANTONIO BEVANDA

To se nikad neće zaboraviti. Godine 2007. prvenstvo je završio kao najbolji strijelac. Zabio je do danas nedostižna i nezamisliv­a 34 gola. Nitko u povijesti HNL-a nije zabio toliko. - Znam sve golove napamet. Ne samo te sezone nego sve koje sam zabio u karijeri - kaže Eduardo da Silva (37), kojeg smo sreli u Gorici na utakmici. Gorica je Hajduku zabila tri gola, baš koliko mu je zabio i Eduardo u svibnju 2007. Bio je to prvi hattrick u povijesti derbija. Nakon njega uspjelo je to još samo Angelu Henriquezu, koji je hat-trick Hajduku zabio u svibnju 2015. - Evo, došao sam s kumom Ogijem Vukojeviće­m pogledati utakmicu. U Hrvatskoj sam dva puta na godinu. Sad sam došao s obitelji na odmor - rekao nam je treći strijelac u povijesti hrvatske reprezenta­cije.

Zabio je 29 golova u 64 nastupa, samo su Davor Šuker i Mario Mandžukić zabili više. Da nije bilo Martina Taylora i teškog loma noge 2008. godine, sigurno bi napravio veću karijeru. U Arsenal je otišao iz Dinama za tada rekordnih deset milijuna eura. Navijači Dinama nikad ga neće zaboraviti. Kao ni on njih.

- Naravno da pratim Dinamo i

HNL. Gledam na ‘streamu’ u Brazilu. Dinamo je dobar, pratim sve što su radili u Europi u posljednje vrijeme. Drago mi je da su konačno prezimili u Europi - kaže Dudu. Dudu ima 37 godina, ako ćemo se našaliti, trenerske godine.

- Od lopte se još ne mogu maknuti. Treniram sam, za svoj gušt. Živim u Rio de Janeiru, to je moj grad - kaže Eduardo. Odrastao je u kvartu koji je šezdesetih godina podigla američka administra­cija pomažući brazilskim vlastima da gradskoj sirotinji omoguće krov nad glavom. S petnaest godina se iz Brazila preselio u Hrvatsku, a s prvim ugovorom se pobrinuo da majku Joelmu i brata Bruna preseli u ljepši i sigurniji kvart.

U Gorici je bio s Vukojeviće­m, također bivšim reprezenta­tivcem i najboljim prijatelje­m.

- Dudu sad prati i kuma kao trenera - nasmijao se Vukojević, koji je trenutačno izbornik hrvatske U-20 reprezenta­cije. Hoće li kum biti dobar trener?

- Naravno da hoće. Ne sumnjajte u to - završio je Eduardo.

Na tom stadionu Eduardo je igrao mnoge utakmice za mladu hrvatsku reprezenta­ciju. Uostalom, tu je i zabio gol Srbiji...

 ??  ?? TREĆI STRIJELAC
Eduardo je za Hrvatsku zabio 29 golova
TREĆI STRIJELAC Eduardo je za Hrvatsku zabio 29 golova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia