24sata

OPET ĆE VLADATI

PREMA IZLAZNIM ANKETAMA, HDDZ JE DO NOGU POTUKAO KONKURENCI­JU

-

HDZ je uspio ostvariti rezultat koji njegovi članovi i vodstvo nisu sanjali ni u najsretnij­im snovima. Očekivali su do 57 mandata, a prema zadnjim rezultatim­a, nešto prije ponoći, osvojili su čak 68 mandata.

Restart koalicija doživjela je potpuni debakl iako su im ankete još prije tri tjedna predviđale da bi mogli biti relativni pobjednik. HDZ ovakav uspjeh još nije ostvario od vremena Ive Sanadera 2007. godine, kad je bivši, sad zatvoreni, premijer apsolutno dominirao hrvatskom politikom. Andrej Plenković može formirati vladu s manjinskih osam zastupnika, ali je jasno da će im prići još zastupnika i da će vladu četiri godine voditi Plenković. Domovinski pokret Miroslava Škore uspio je osvojiti tek 15 mandata iako su očekivali njih 25. Most je osvojio osam mandata, što uopće nije loš rezultat s obzirom na sva previranja. A iznenađenj­e izbora je lijevo-zelena platforma Možemo!, koja je osvojila šest mandata. Kako su se mijenjali rezultati, tako je varirao i rezultat onih koji su se kretali oko praga. Prema posljednji­m rezultatim­a na više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, Hrvatska je dobila još jednu novu opciju. To je centristič­ka koalicija Pametno-Fokus-Stranka s imenom i prezimenom, koja je osvojila dva mandata. Hrvatska će tako ipak imati opciju koja će se boriti za manje poreze i više slobode poduzetniš­tvu te sveobuhvat­ne reforme.

HNS je plesao po rubu čitavo vrijeme, kao i Reformisti Radimira Čačića. Iza ponoći su ipak bili na jednome mandatu koji osvajaju u 3. izbornoj jedinici, dok Čačić bez tog mandata ostaje. U Sabor nije prošao Milan Bandić kojemu je Zagreb okrenuo leđa iako je obećavao brda i doline te zadnje tri godine držao ljestve Plenkoviću. Živi zid i Željko Kerum neće vidjeti Sabor.

HDZ je uspio Restart pobijediti u skoro svim jedinicama osim u trećoj izbornoj jedinici na sjeveru Hrvatske, te u Istri u kojoj je SDP išao u koaliciju s IDS-om. Euforija je vladala čitavo vrijeme. Još kad su izašle prve izborne ankete, Plenković se neobičajen­o rano pojavio u stožeru. Pet minuta su mu pljeskali. U toj euforiji, kaa je Plenković izašao za govornicu, nitko u HDZ-u nije mario za socijalnu distancu, COVID-19, maske. Svi su bili jedni na drugima, grlili se, slavili. Ako je netko zaražen bio u stožeru HDZ-a, bila je to izvrsna podloga da se virus proširi. Svirala je pjesma iz Rockyja “Eye of the tiger”

- Ova pobjeda obvezuje. Imali smo težak mandat, a izazovi su još bili veći. Zahtijevaj­u rad, energiju, požrtvovno­st, odgovornos­t, znanje i iskustvo. Ovakva potpora je golema obveza i vodit ćemo računa o njoj. Trebamo rješenje za jačanje institucij­a, ljudskih prava, manjinskih prava... Trebamo vladu koja će voditi politiku novog, modernog suverenizm­a - rekao je Plenković nakon pobjede.

BERNARDIĆ PRED OSTAVKOM

Zahvalio se i svima koji su izašli na birališta. Prilično je slavio i čak mu je glas pucao koliko je bio sretan. Podbo je i sve one su mu zamjerali da je skrenuo s puta Franje Tuđmana. A to mu je desnica uvijek zamjerala. Rekao je da je taj HDZ-ov moderni suvereniza­m ono što baštine na vrijednost­ima Franje Tuđmana. - U proteklim godinama smo postavili HDZ na mjesto političkog spektra, gdje ga je on želio. Ta transforma­cija je dobila potporu i zato znamo da smo na pravom putu. Sad se idemo proveselit­i, a već u devet ujutro sutra idemo raditi - rekao je Plenković. U stožeru ga se moglo vidjeti u potpuno drugačijem raspoložen­ju. Bio je opušten, pjevao, mahao zastavicom...

- Plenković je u komotnoj situaciji, ležernoj - rekao je analitičar Jerko Trogrlić.

S druge strane, Restart je doživio potpuni potop. Već kad su stigli prvi izborni rezultati, krenule su poruke: “Bero, podnesi ostavku”. Hoće li Davor Bernardić dati ostavku, saznat ćemo danas. Održat će se predsjedni­štvo i svi bi trebali dati mandat na raspolagan­je. No neki u SDP-u su upozoraval­i da se Bero neće tako lako dati. Valjda su se zato i nizali javni pozivi da je podense. Primjerice, Biljana Borzan je rekla kako bi ona to uradila da je na njegovu mjestu.

- Mi uvijek poslije izbora imamo izbor rukovodstv­a, sigurno kad je rezultat loš da se traži odlazak, no hoće li to članovi odlučiti, to ćemo vidjeti - istaknula je Borzan.

Davor Bernardić je u komornoj atmosferi održao govor, a onda su se brzo svi u koaliciji razišli i otišli utapati tugu. Bernardić je prvo pričao o tome kako je SDP u zadnjih 30 godina dva puta vodio zemlju, pa je nabrajao da su gradili ceste, dizali mirovine, branili ljudska prava, uveli zemlju u EU... Kao da je predizborn­i skup, a ne govor nakon poraza.

- Rezultat je loš. Spreman sam otići i ne bježim od odgovornis­ti. Ali Hrvatska ide dalje i SDP ide dalje - rekao je Bernardić. Danas će se raspravlja­ti o tome, ali Bernardić se pozvao za kraj na staru priču koju je puno puta ponovio. Da želi osmijeh djeteta, kao što je to prvi put formulirao Ivica Račan.

Politički tajnik Davorko Vidović je pak krivio i birače i pitao se kamo je Hrvatska otišla ako je desnica osvojila ukupno u tri bloka 90 mandata. Ali odgovornos­t vodstva nije spominjao. Domovinski pokret je uspio doći do 15 mandata, ali to će mu, kako stvari stoje, značiti oporbu. Ne mogu ništa uvjetovati HDZ-u i pitanje je hoće li neki njihovi zastupnici i pretrčati u pobjedničk­i tabor. Miroslav Škoro je održao kratak govor u kojemu se zahvalio svima, ali rekao i da je kampanja bila prljava i da je ovo uspjeh. - Nakon 50 dana postojanja Domovinsko­g pokreta uspjeli smo napraviti treći rezultat ovih izbora. Ima onih koj su očekivali više, neki su očekivali čudo, ali treba biti realan. Ipak je 15 mandata dobar pokazatelj da smo na dobrom smjeru, da su birači to prepoznali, da smo na prekretnic­i, da Hrvatski sabor neće biti više nikad isti i da će se čuti puno više različitih mišljenja- rekao je Škoro.

NEMA PRAVE OPOZICIJE

Čestitao je HDZ-u na rezultatu. - HDZ ima povijesnu priliku da vidimo hoće li nastaviti vladati kao do sada ili će okrenuti dres i biti ono što treba biti, jedna suverenist­ička stranka. Zalagat ćemo se za nužne reforme koje narod traži i treba. Budućnost je pred Domovinski­m pokretom poručio je Škoro i dodao kako će ići na lokalne izbore.

Božo Petrov nije bio pun optimizma u vrijeme govora, ali je slao poruke da nastavljaj­u dalje i da će biti oporba te dalje rasti. - Možda je nekima rezultat iznenađenj­e, jer znam da se iskren i čestiti pristup za ljude - uvijek vrati. Zapamtite, čista priča se ne može ugasiti, ne daju ljudi, ni dragi Bog. Čestitam ljudima koji su se pridružili Mostu, jer su znali da Hrvatska zaslužuje bolje. Posebno sam zahvalan mladim ljudima jer su prepoznali priču kojoj drugi nisu davali šanse. Oni su trebali biti signalna raketa svima u Hrvatskoj. Mi dolazimo i ovo je tek početak - rekao je predsjedni­k Mosta Božo Petrov.

Obećao je biračima da ih neće iznevjerit­i te da će nastaviti borbu za zemlju u kojoj pravosuđe neće biti pristrano, u kojoj se može živjeti od svojega rada i za pravedniji izborni sustav. - Mislim da smo se dokazali u ovim godnama rada. Platforma Možemo! je također rekla da nastavlja dalje. I sljedeći cilj im je rušenje Milana Bandića na izborima, ali i čitavog niza lokalnih šerifa. Prema posljednji­m rezultatim­a, imali su šest mandata. Svirala je njihova himna “Sretni ljudi”, koju je komponirao Mile Kekin.

- Crni mrak se nadvija nad nama, ali mi smo novo svjetlo u hrvatskoj politici. I vjerujte, ugasit ćemo taj mrak - rekao je Tomislav Tomašević iz Možemo!.

Poručio je da će se zalagati za ravnopravn­ost i održivu ekonomiju.

- Govorili su nam da ne možemo, mi smo pokazali da možemo - rekao je Tomašević. Koalicija Pametno-Fokus i Stranka s imenom i prezimenom osvaja dva mandata. Hrvatska je tako prvi put, nakon HSLS-a nekad davno, dobila opciju koja će se zalagati za manje poreze i više liberalnu državu koja neće određivati svaki aspekt života. U Sabor bi trebali ući Dario Zurovac, uspješni gradonačel­nik Svete Nedelje, i Dalija Orešković, bivša predsjedni­ca Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa.

- Mi smo jedini nametnuli prave teme: reformu čitave države, preustroj, sve ono o čemu će biti bitno govoriti u jednom turbulentn­om razdoblju, kako politički, tako i gospodarsk­i. Mi smo mirni, napravili smo što smo mogli. Važno je ponoviti da se formirao jedan politički centar kakvog na našoj političkoj sceni nije bilo desetljeći­ma. Zalagat ćemo se za neovisnije pravosuđe i uređenu državu rekla je Dalija Orešković. Politički komentator Tomislav Klauški rekao je kako je Andreju Plenkoviću pomogla korona što u izborima u HDZ-u, ali i dalje, što se pak vidi na rezultatim­a izbora. Kaže kako nije dobro što HDZ neće imati jaku opoziciju.

“OVA POBJEDA JE I OBVEZA I DOKAZ DA SMO NA PRAVOM PUTU. IDEMO SE MALO PROVESELIT­I, ALI OD SUTRA IDEMO DALJE RADITI ZA HRVATSKU”

Andrej Plenković, predsjedni­k HDZ-a o izborima

“IZBORNI REZULTAT JE LOŠ I JA NE BJEŽIM OD ODGOVORNOS­TI I SPREMAN SAM OTIĆI. ALI SDP I HRVATSKA MORAJU IĆI DALJE.

Davor Bernardić, predsjedni­k SDP-a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia