24sata

Dalija i Znaor ušli su u Sabor, Huić i Puljkovi nisu uspjeli

IMAT ĆE POSLA Koalicija Pametno, Fokus i SSIP za reforme će se nastaviti zalagati iz zastupničk­ih klupa. Vjerojatno kao oporba

- Pišu: V. CVOK, K. UREMOVIĆ

USPJEH

Tu smo i nastavit ćemo u Saboru uporno tražiti sve reforme za koje mislimo da su potrebne Hrvatskoj, poručila je predsjedni­ca stranke Pametno Marijana Puljak.

Koalicija stranke Pametno, Stranke s imenom i prezimenom i Fokusa dobila je dva zastupničk­a mjesta ( do zaključenj­a ovog izdanja). Osim bivše šefice Povjerenst­va za odlučivanj­e o sukobu interesa Dalije Orešković, koja je izabrana u prvoj izbornoj jedinici, u Sabor je, u sedmoj izbornoj jedinici, ušao i član Mense Dario Zurovec, gradonačel­nik Svete Nedjelje koji je ukinuo prirez i uveo aplikacije kojima građani mogu pratiti kako se troši njihov novac. Prve ankete poslije zatvaranja birališta koaliciji su davale tri mandata. No tijekom večeri ostali su na dva pa neće moći osnovati stranački klub u Saboru (potrebna su tri člana) što bi im omogućilo lakši efikasniji rad u parlamentu. Pokazatelj je to da Hrvati nerado glasaju za liberalne stranke. U predizborn­oj kampanji članovi koalicije zalagali su se reforme, i široj biračkoj populaciji nikad drage rezove u javnoj upravi. Upozorili na besmisleno­st obaveznih godišnjih tehničkih pregleda za nove automobile, cijepljenj­a pasa protiv bjesnoće svake godine, neke namete u turizmu i reformu javne uprave, ukidanje obveznog članstva u komorama te demonopoli­zacija sustava komora, transparen­tnost u trošenju novaca poreznih građana, digitaliza­ciju sustava. Liberalne stranke u Hrvatskoj nekad su imale snagu i dovoljan broj mandata da donesu prevagu na izborima no danas su daleko od toga. Liberalne ideje u Saboru su se posljednji­h godina iskazivale kroz ideološka pitanja ( pravo na pobačaj, legalizaci­ja marihuane, raskidanje Vatikanski­h ugovora). Uglavnom ih je zastupao HNS, a poslije GLAS. U artikulira­nju problema društva i neophodnih reformi veliki doprinos dao je Davor Huić, predsjedni­k Udruge poreznih obveznika “Lipa” no on, kao ni Ivica Puljak i njegova supruga nisu uspjeli ući u Sabor.

 ??  ?? Liberali teško dobivaju zastupničk­e mandate
Liberali teško dobivaju zastupničk­e mandate

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia