24sata

U IZBORNOJ KAMPANJI NABA LAŽI BILO IH JE IZA SVAKOG UGLA & OBEĆANJA SU DANA, SPINOVI ALI GDJE SU PARE? &OBMANE KAO NIKAD PRIJE

“DO KRAJA MANDATA PROSJEČNA PLAĆA BIT ĆE 7600, A MINIMALNA NAJMANJE 4250 KUNA”

-

Šef države upozorio je da se u kampanji ‘lagalo više nego ikad’, no nikoga nije ponaosob prozvao.

Veće plaće, mirovine, naknade..., dio su obećanja, ali bez odgovora kako će to financirat­i.

HDZ

RESTART

U izbornoj kampanji čelni ljudi HDZ-a i Restart koalicije, umjesto nadmetanja idejama, vizijama i konkretnim planovima kako se nositi s gospodarsk­om krizom koja nas čeka, ponovno su posezali za međusobnim diskvalifi­kacijama.

Gospodarsk­i programi glavnih političkih konkurenat­a, HDZ-a i Restart koalicije, sliče kao jaje jajetu, razlikuju ih tek nijanse. Ali ideje kako će se provesti ključne i nužne reforme, bez kojih zemlja ne može naprijed, vrlo su skromne.

I HDZ i Restart koalicija obećali su bolji život građanima, veće plaće i mirovine, manje poreze... Analitičar­i su ranije upozorili da su obećanja koja su dva najveća bloka dali u svojim programima samo popis lijepih želja jer nema jasnih izračuna kako će država sve to financirat­i. Iako je majka svih reformi teritorija­lni

DAVOR BERNARDIĆ

ANDREJ PLENKOVIĆ

Izvrtanje činjenica i izmišljanj­e bilo je, rekao je Zoran Milanović,

vidljivo iza svakog ugla. preustroj zemlje, Restart koalicija najavila je tek reformu državne i lokalne samouprave, uključujuć­i teritorija­lni preustroj i smanjenje broja jedinica, ali detaljan plan nismo čuli. HDZ je najavio da će prepolovit­i broj lokalnih dužnosnika, ali i kako će učiniti sve da javna uprava bude efikasna i učinkovita. Iz oba tabora najavili su i manji broj ministarst­ava. I dok je lijeva koalicija obećala da će ih imati između 12 i 15, HDZ se o broju nije izjasnio. Još jedno od obećanja je i transparen­tnost trošenja javnoga novca, digitaliza­cija, ali i beskomprom­isna borba protiv korupcije. Umjesto o konkretnim planovima, o kojima ovisi budućnost svih nas, posljednje tjedne su politički rivali kao glavnu tremu nametnuli pitanje samoizolac­ije. Posljednji potez u ovoj utakmici povukli su građani i oni odlučuju tko će nas dalje voditi.

“ZA RADNIKE ĆEMO NEOPOREZIV­I DIO PLAĆE POVEĆATI NA 5000 KUNA, A MINIMALNU PLAĆU PODIĆI NA 4000 KUNA NETO”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia