24sata

Virus ne posustaje, trebaju strože mjere

DR. BERNARD KAIĆ U sljedećim tjednima možemo očekivati više hospitaliz­iranih i onih koji trebaju respirator, ali onda i povećanje broja umrlih od korona virusa

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Serološki testovi koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokazali su da je u kontaktu s korona virusom bilo 2,3 posto građana, znači njih 80 do 90 tisuća, rekao je u razgovoru za N1 epidemiolo­g Bernard Kaić.

Na jednog otkrivenog zaraženog imamo, dakle, 30 neotkriven­ih, zato pobrojavan­je nema puno smisla, rekao je.

TREBA NAM ZLATNA SREDINA

- U susjedstvu ima puno hospitaliz­acija i smrti te možemo i kod nas to očekivati. U sljedećih nekoliko tjedana možemo očekivati porast hospitaliz­acija, onih koji trebaju respirator i porast smrtnosti - predviđa voditelj Službe za epidemiolo­giju zaraznih bolesti pri HZJZ-u. Širenje virusa bez potpunog “lockdowna” je nemoguće zaustaviti, rekao je, a bude li mnogo zaraženih, bit će i puno više onih s teškim simptomima i preminulih.

- Ali ne bih preporučio opet stroge mjere. Ako se svi zatvorimo na mjesec dana, transmisij­a virusa bi se zaustavila, uz goleme štete. Stradali su i gospodarst­vo te zdravlje ljudi, pogotovo psihičko. To se može opet napraviti, ali opet kad sve otvorimo, opet ćemo imati i oboljele. Treba naći najbolji mogući način da se drži pod kontrolom - pojasnio je Kaić. Kad bi se sve pustilo, imali bismo na tisuće oboljelih i stotine na liječenju u bolnicama, zato se Kaić zalaže, kaže, za zlatnu sredinu, a to znači strože mjere - obavezu nošenja maski u svim javnim prostorima, strogo držanje distance među ljudima i obavezno pranje ruku.

- Uveo bih obvezu nošenja maske u javnim prostorima.

KLUBOVI NISU DOBRA IDEJA

Uveo bih i obvezu fizičke distance, koja očito ne postoji. Smanjio bih dopušteni broj ljudi u zatvorenim prostorima. Sva mjesta na kojima se ne može održavati fizička distanca, poput noćnih klubova i svadbi, bih smanjio. Izgleda da je smanjenje skupova jedini način da se okupljanja ograniče - poručuje Kaić.

NAKON IZBORA NOVE MJERE?

Hoće li, moguće, nakon izbora doći do takvih, strožih pravila, vidjet ćemo već za koji dan. Neslužbeno je moguće čuti da se čeka upravo da izbori prođu kako bi se, nešto oštrije nego ovih dana, suzbijalo širenje zaraze. Od nekoliko smo epidemiolo­ga neslužbeno čuli da je “kaos” s porastom zaraženih nastao upravo zbog premekanih mjera uoči izbora. Zato je lako moguće da će, nakon njih, biti uvedeno obavezno nošenje maski i u trgovinama, što su i zagrebački epidemiolo­zi htjeli preporučit­i gradskom stožeru, no na kraju do toga nije došlo. Maske su zasad obavezne samo u javnom prijevozu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia