24sata

AM HRVATSKI TTOO NOMAD

- Piše: HELENA IVANKOVIĆ

Crtam još od malih nogu, a tetoviranj­e sam zavolio u tinejdžers­kim godinama. U ranim godinama sam se počeo tetovirati te sam tako dobio ideju da i sam pokušam raditi taj posao. Iskreno, nisam ciljao na ovakav ishod, tj. počelo je kao ideja i jednostavn­o mi se svidio cijeli koncept i lifestyle te se razvila ljubav prema tome, priča nam Zagrepčani­n Kristian Vendler (27), čijim se radovima na Instagramu svakodnevn­o divi 100.000 ljudi. Tetovirao je po cijelom svijetu i puno se selio kako bi usavršio zanat.

- Rodio sam se i odrastao u Zagrebu. Sad sam trenutačno u Njemačkoj. Živio sam u Dublinu, Londonu, Stuttgartu, a obišao sam većinu Europe i dio Amerika kao ‘guest artist’. Odlučio sam se za život izvan Hrvatske zato što je u Hrvatskoj tattoo industrija, nažalost, jako nerazvijen­a u usporedbi s ostatkom svijeta. To sam vrlo brzo uočio, tako da sam otišao čim sam naučio neke osnove tetoviranj­a,

dovoljno da se mogu zaposliti u europskim tattoo salonima - priča nam Vendler, koji je i sam “pokriven” tetovažama.

- Imam ih dosta i sam, neke imaju značenje, a neke ne. Danas je to i način izražavanj­a osobnog stila, ako mene pitate. Ne pamtim broj više, a već sam ih i laserom uklonio desetak te radim nove preko, jer su to stariji radovi kad kvaliteta nije bila na nivou kao što je danas dodaje ovaj “tattoo nomad”. Tetovirao je reality zvijezde, nogometaše, repere, producente... A za nas se prisjetio i nekih bizarnijih zahtjeva koje je dobio. - Ako moram izabrati nešto najekstrem­nije što sam tetovirao, to je ime djevojke, ali bizaran dio je taj da je klijent imao po tijelu kolekciju imena svih žena s kojima je ‘spavao’ u životu. Prije nekoliko godina bih odgovorio da su to tetovaže eksplicitn­ih scena iz filmova za odrasle, ali to je već uobičajeno u tattoo industriji - iskreno će Vendler, kojemu je najveća želja tetovirati Conora McGregora.

- Jer sam veliki fan! Zasad najbliže što sam došao do tog cilja je tetoviranj­e njegova privatnog frizera koji ga je šišao prije borbe s Mayweather­om, ha, ha. A i njegov najbolji prijatelj i dio tima Keith Joyce me već dulje prati na Instagramu pa se nadam da će me i preporučit­i jednoga dana - kaže nam Vendler.

Za kraj pitamo Vendlera što mu je najdraže u poslu koji je odabrao kao životni poziv. Smetaju li mu stalne selidbe... - Definitivn­o moći otputovati u gotovo bilo koji dio svijeta, u bilo kojem trenutku i biti u sposobnost­i raditi tamo. Također, prilika upoznavanj­e novih ljudi različitih profila i sklapanja novih prijateljs­tava i poslovnih veza.

SLOBODA

 ??  ??
 ??  ?? Na Instagramu objavljuje svoje tetovaže, a broj pratitelja svakodnevn­o i ubrzano raste...
Na Instagramu objavljuje svoje tetovaže, a broj pratitelja svakodnevn­o i ubrzano raste...
 ??  ??
 ??  ?? Tetovaže su za mene način izražavanj­a osobnog stila, kaže nam Vendler
Tetovaže su za mene način izražavanj­a osobnog stila, kaže nam Vendler

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia