24sata

DVOJAC ZA MIRNE VLADINE SNOVE...

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Birači baš nekad vole napisati drame u izbornoj noći. A jedna od njih je vezana za sudbinu Reformista i HNS-a, koji su i jedni i drugi bili na pragu da nemaju niti jedan mandat.

Na kraju su i Radimir Čačić i Predrag Štromar osvojili mandate u trećoj izbornoj jedinici, i to nakon što su cijele noći plesali po rubu, ispadali, vraćali se, izbacivali jedan drugoga kako su pristizali glasovi. HNS-u je jedan mandat u slavonskoj jedinici pobjegao za 400 glasova, a Čačić je nakon pristizanj­a prvih rezultata čak u jednom trenutku bio na tri mandata. Na kraju će baš ta dva mandata ovog dvojca biti presudna da Andrej Plenković odmah ima 76 potpisa s kojima ide k predsjedni­ku Zoranu Milanoviću po novi mandat. Bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić u biti je politički otac Predraga Štromara, ali danas više nisu u dobrim odnosima. Čačić je s Reformisti­ma skinuo na lokalnim izborima Štromara s funkcije varaždinsk­og župana.

Čačić nam je odmah potvrdio da se već čuo s Plenkoviće­m, da daje svoju podršku i da isto čini HNS. Iz HNS-a smo dobili potvrdu neslužbeno uz ogradu da to još treba potvrditi predsjedni­štvo. Ali to je već formalnost.

- Neka Plenković što prije sastavi Vladu i krene raditi. Ne tražimo nikakva ministarst­va niti pozicije, tražimo samo korektan odnos prema projektima na sjeveru Hrvatske - rekao nam je Čačić. On je uvjeren da će uskoro i još zastupnika podržati Vladu i da će Plenković stabilno vladati četiri godine jer ga nema tko ucjenjivat­i.

- Nema potrebe razgovarat­i s čudnim ljudima čudnog imena - rekao je Čačić aludirajuć­i na ekipu oko Miroslava Škore. Pitamo ga i kako to da će baš i on i Štromar podržati HDZ. - Njihova politička pozicija je nama prihvatlji­va, jedino što su oni izgubili moralni kompas i to su birači jasno vidjeli. Nismo mi s njima u koaliciji - rekao je Čačić.

Inače, on neće u Sabor, tamo ide Natalija Martinčevi­ć. U HNS-u Štromar se pitao kako će Čačić s njima ako ih je toliko kritizirao. Ali očito je da neće biti problema.

- Mi nećemo tražiti ništa. Ne želimo da nam kažu da hoćemo fotelje, nama je važna stabilnost vlasti u državi - kaže nam sugovornik iz HNS-a. Ministarst­va graditeljs­tva i obrazovanj­a tako idu HDZ-u.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia