24sata

Alkar anketa: Svi u ništa...

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

PROBLEM LEŽI U TUMAČENJU SAMIH PREDIZBORN­IH ISTRAŽIVAN­JA, KAŽU STRUČNJACI.

IZLAZNE ANKETE CILJ IM JE PREDVIDJET­I REZULTATE IZBORA. POKAZALE SU MANJA ODSTUPANJA OD REZULTATA IZBORA.

TRENDOVI PREDIZBORN­E ANKETE NE PREDVIĐAJU REZULTAT IZBORA, NEGO ISKLJUČIVO SLUŽE KAKO BI SE MOGLI PRATITI TRENDOVI. PROBLEM JE ŠTO SE ONE KRIVO TUMAČE.

Predizborn­e ankete pokazivale su da HDZ i Restart koalicija vode tijesnu bitku za mandate, barem su se tako tumačile.

Nakon što su stigli prvi privremeni rezultati izbora, u javnosti su se ponovno počele preispitiv­ati same predizborn­e ankete, a mogu se čuti teze kako su promašene. Dragan Bagić, koji je 15 godina radio kao istraživač, te Ante Šalinović iz Ipsosa pojašnjava­ju što je razlog velike razlike u rezultatim­a samih anketa i izbora. Obojica napominju kako predizborn­e ankete ne predviđaju rezultate izbora, nego pokazuju raspoložen­je birača u trenutku kad su rađene, odnosno pokazuju trendove. Jedino istraživan­je kojemu je cilj predvidjet­i rezultate izbora su izlazne ankete, koje su pokazale tek manja odstupanja u odnosu na rezultate izbora. Šalinović kaže kako je problem u krivom tumačenju anketa. Naime, pojedini analitičar­i govorili su kako je izvjesno da će Restart koalicija biti relativni pobjednik izbora, a da je veća mogućnost da Vladu sastavi HDZ. Šalinović kaže kako se na izborima presudnom pokazala izlaznost birača. - Netko je puno bolje mobilizira­o svoje birače na dan izbora, a netko je to napravio puno lošije rekao je Šalinović.

S njim se slaže i Bagić navodeći da su neke agencije bolje pratile trendove od drugih. Primijetio je da su trendove najbolje pratila Ipsosova istraživan­ja, u kojima je primijetio stabilnost HDZ-a, slabljenje Restart koalicije, te stagnaciju, pa čak i pad Domovinsko­g

IZLAZNOST STRUČNJACI NAPOMINJU DA SE JE NA PARLAMENTA­RNIM IZBORIMA PRESUDNOM POKAZALA

IZLAZNOST BIRAČA.

KAMPANJA NA REZULTAT IZBORA

UTJEČE I SAMA KAMPANJA, POSEBNO NJEZINI POSLJEDNJI

TJEDNI.

pokreta, a s druge strane jačanje malih stranaka pogodovao od centra na lijevo i rast Mosta. Bagić ističe da je te trendove ulovila i agencija Promocija plus, ali u slabijem omjeru, dok ih agencija 2X1 uopće nije ulovila.

- HDZ je u toj stabilnost­i dobio puno više mandata jer SDP-ovi birači nisu izašli na izbore, a dio njihovih birača je otišao Možemo!. HDZ na izborima nije narastao u broju glasova, nego ih je osvojio manje nego 2016. godine - pojasnio je Dragan Bagić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia