24sata

STITI POLITIKU NAKON OVOG PORAZA? GAME OVER Hajdaš Dončić i Borzan favoriti su za nasljednik­a Davora Bernardića...

-

PišU: N. ZAGORAC, I. PANDŽIĆ

U SDP-u postoji visoka razina odgovornos­ti za izborni rezultat. Izbore za novo vodstvo ćemo raspisati u najkraćem roku, a ja se za predsjedni­ka

neću više kandidirat­i.

premijera, doživjela na parlamenta­rnim izborima. U prijelazno­m razdoblju stranku će voditi Zlatko Komadina, a Bernardić ovaj potez ne definira kao ostavku. A dao je naslutiti kako postoji mogućnost da se povuče iz politike. - Trenutačno ne mogu reći ništa za dalje, ali mogu reći da ću doći na konstituir­anje Sabora, to svakako. Znate kako je u životu, jedna vrata se zatvore, a druga otvore. Život je ponekad čudesno nepredvidi­v, u tome je čar. Nebo strpljive voli - rekao je Bernardić.

- Uvjeren sam da će stranka naći svoj put jer je socijaldem­okracija potrebna Hrvatskoj. Za kraj mogu reći: ‘I dalje računajte na nas!’ poručio je Bernardić vrlo opušteno i smiješeći se napustio prostoriju. Potez šefa članovi Predsjedni­štva SDP-a nakon sjednice nisu željeli komentirat­i. Šutke su napustili središnjic­u na Iblerovu trgu. Gostujući u studiju 24sata, Siniša Hajdaš Dončić, koji je osvojio više preferenci­jalnih glasova od dojučerašn­jeg šefa, stava je da se Bernardić ponio odgovorno.

- To predsjedni­k velike političke stranke mora napraviti nakon neuspjeha na parlamenta­rnim izborima. Za mene je to bilo očekivano, ali ne treba ga sad ni cipelariti ni govoriti ružne riječi. Trebamo zaboraviti prošlost i vidjeti koje je najbolje rješenje za SDP - rekao je Hajdaš Dončić navodeći da neće pričati protiv Bernardića. Napominje kako je radio koliko je mogao i za što je mislio da je najbolje, a smatra da su sami krivi za ovaj debakl.

Nakon prvih izlaznih anketa, koje su pokazale da Restart nema šanse preuzeti vlast, europarlam­entarka Biljana Borzan poručila je kako bi se na Bernardiće­vu mjestu povukla. Ona uz Peđu Grbina slovi kao favorit za preuzimanj­e stranke. Tu mogućnost nije htjela komentirat­i.

- Ovo nije najgora situacija u kojoj se SDP našao, bilo je i gorih u našoj povijesti. Imali smo mi i lošijih rezultata, kao 2003., pa smo se izvukli. Možemo se izvući i sad, ali moramo radikalno promijenit­i naše ponašanje i odnose - poručio je Arsen Bauk uoči Bernardiće­ve ostavke.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia